Økende antall elever tar opp igjen fag

Stadig flere elever tar opp igjen fag for å forbedre karakterene som privatister. Utdanningsdirektoratet liker ikke utviklingen.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
Kultur

Tall som Klassekampen har hentet inn, viser at det samlede antallet elever hos de tre store aktørene på privatistmarkedet i Norge, Sonans, Akademiet og Bjørknes, økte fra 8.500 i 2010 til 13.000 i 2012.Prisene for en fagenhet kan variere fra 4.000 kroner og opp mot 20.000 kroner. Særlig er det realfagene som tiltrekker elever, ifølge de tre aktørene.Daglig leder Kjetil Eide i Akademiet mener pågangen indikerer at høyere utdanning er blitt viktigere for mange.De tre institusjonene opplyser at pågangen også øker fra elever som ikke har vitnemål.Utdanningsdirektoratet (Udir) ser ikke med blide øyne på utviklingen.- Det har vært en enorm økning i to typer privatister. Såkalte forbedringsprivatister som sitter og filer og filer på enkeltkarakterer og elever som spekulerer i å ta enkelte fag som privatister fordi det er antatt lettere å få gode karakterer, sier Udirs fungerende direktør Eirik Bolstad.Han mener det er samfunnsøkonomisk lite rasjonelt at et stort volum privatister bruker tid på marginale forbedringer av karakterene. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv