Stadig flere kvinner er på jakt

Det siste året har antall kvinnelige jegere økt med nærmere 5 prosent fra året før. Kvinner utgjør nå 12 prosent av alle landets jegere.

Elg i sikte. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
Kultur

De siste ti årene har antall registrerte kvinnelige jegere økt med over 20.000, og ved utgangen av jaktåret 2012-2013 fantes det 55.000 kvinnelige jegere her i landet, viser tallene fra SSB.Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye mener hun vet hvorfor stadig flere kvinner griper til våpen. Jakt er blitt fjellets svar på det sosiale jobbnettverket LinkedIn, er hennes teori.- Kvinner tar beslutninger i badstua, mens menn tar forretningsbeslutninger på jakt. De siste årene har man sett at kvinner har inntatt viktige posisjoner i yrkeslivet, og at de er oppmerksomme på hvilke sosiale sfærer de må delta i for å være til stede når de viktige beslutningene tas, sier Øye til Nationen.Hun mener kvinner har begynt å innse at man må posisjonere seg og dra på jakt med de riktige menneskene.- Kvinner ser denne trenden og drar derfor på jakt med sine nettverk, sier Øye.Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har en annen forklaring. Kvinner er mer opptatt av det sosiale aspektet ved nettverksbygging fremfor det karrieremessige, mener kvinnekontakt Anita Verås ved NJFFs avdeling i Nord-Trøndelag. Hun legger til at hun heller ikke har inntrykk av at menn bruker jakt i karrieresammenheng. (©NTB)

Nyheter
Politikk