Vi tar for lett på mathygiene

Hvert år blir flere tusen nordmenn syke av mat de har spist. Ofte kan en god vask hindre smitte, tipser stipendiat Elin Røssvoll hos Matforskningsinstituttet.

Lager mat - Foto - Scanpix
Kultur

Matforskningsinstituttet (Nofima) anslår at å skylle salaten grundig med rent vann fjerner mellom 90 og 99 prosent av bakteriene.Folkehelseinstituttet utpekte i fjor E. coli i gressløk, som var lagt på toppen av eggerøre, som synderen for at 319 personer ble syke på et julebord i Hønefoss. Seks av disse måtte legges inn på sykehus.- Dette viser hvor viktig det er med god mattrygghet. Det skal ikke store mengder til for at folk blir syke, sier Røssvoll.Personer med svekket immunforsvar, eksempelvis eldre og barn, er mest utsatt for smitte. Fem personer døde av bakterien Listeria i Norge i fjor.- Bakterier du får i deg via mat kan gjøre deg alvorlig syk - og det kan være mer alvorlig enn at du sitter på do i noen dager, påpeker stipendiaten.Folkehelseinstituttet (FHI) registrerer årlig antall personer som er smittet av alvorlige sykdommer fra mat. Av de alvorlige, meldepliktige infeksjonene har de i 2012 registrert over 5.000.

Nyheter
Kultur