I land på Strand

Strand Restaurant har sitt på det tørre når det gjelderpresentasjonen, men dessverre løper heller ikke tennene i vann.

Strand Restaurant - Foto - Finansavisen v. Iván Kverme
Kultur

- Velkommen til gards, smiler Short fornøyd, idet Long slår seg ned ved bordet på Restaurant Strand, noe forsinket.Ferskt landbrød fra restaurantens eget bakeri står allerede på bordet, sammen med temperert Røsossmør. Lokalet dufter av fersk gjærbakst.- Her sitter du og pensjonistene og tenker over livet, gliser Long tilbake, og kaster et blikk mot den idylliske utsikten.Det tar ikke lang tid før hun må bite i seg bemerkningen, idet en større forretningsgruppe tar plass ved langbordet like ved.En servitør kommer med husets kullsyre, før en stram kelner kommer innom bordet. På forespørsel anbefaler han andeconfit med coleslaw og koriander på grillet landbrød. Lunsjguidens utsendte tar til takke med å studere endene i vannkanten utenfor.- Det er fint her inne også, bemerker Long.Det gamle feriestedet er i dag dempet bonderomantisk, med et rustikt preg.- Bortsett fra stolene, de hører ikke hjemme noe sted, sier Short tørt.Strand Restaurant ligger avskjermet til ved båthavnen i Holtekilen, om lag et kvarters kjøretur fra Oslo sentrum. Den gamle husmannsplassen ble kjøpt av høyesterettsadvokat og eiendomsutvikler Henrik Homan som feriested. I begynnelsen av forrige århundre ble den bygget på, til det som nå utgjør restauranten.I 2010 ble bygningen pusset opp i forbindelse med eierskifte, og restauranten drives i dag av Flavours Catering, som også driver restauranten Smalhans på St. Hanshaugen.- Der Smalhans' hovedmålgruppe later til å være urbane småbarnsforeldre i trettiårene som er oppflasket på dobbel machiatto, fremstår Strand som det landlige alternativet for Land Rover-folket i tweed på Stabekk, sier Long, tydelig stolt av sin egen overfladiske analyse.Short smiler skjevt, halvveis anerkjennende.Den antropologiske studien kveles imidlertid ved fødselen, idet hovedrolleinnehaverne entrer scenen.Short får en krabbesuppe med pistougrønnsaker. Pistou er pestoens franske <i>frère,i> men uten pinjekjerner. Hun synes å kjenne et hint av basilikum, olje og hvitløk, men er ikke helt sikker. Krabbefisket på bunnen av suppetallerkenen gir derimot ikke uttelling.- Dette smaker godt og kraftig, men ville vært enda bedre om det faktisk var krabbe å oppdrive her, sier Short skuffet.Longs salat med kyllingbryst fra Holte gård er i kjedeligste laget. Kylling, grønne blader, cashewnøtter, avocado og tomat, toppet med sesamdressing, byr på rene smaker. Her snakker råvarene for seg. Det fremstår likevel litt nakent og fantasiløst.- Dette er litt for trygt for min gane, sukker Long.Restauranten skryter av kortreiste råvarer med lokal forankring, som er blitt den nye <i>hypeni> på kjøkkenbenken.- Det er et paradoks at jo flere ingredienser som fjernes, jo dyrere og mer trendy blir det. Det er prisen for popen, sier Short.- Godt poeng. Fri oss fra sukker, hvetemel, tilsetningsstoffer og ukorrekte fettkilder, er blitt den nye bordbønnen. Samtidig forsvinner dessverre ofte også smaken, istemmer Long.For å være sikker på at gjestene husker sitt evangelium, har Strand Restaurant hugget budskapet i sten:«Naturlig mat», «fra grunnen av», «ikke tilsetningsstoffer».Long & ShortStrand Restaurant:Idyllisk beliggende ved Holtekilen på Stabekk, ligger Strand Restaurant i en romslig trebebyggelse som tidligere var høyesterettsadvokat Henrik Homans feriested. Her tilbys alt fra lunsj og catering til syvretters middag og lokaler til utleie for bryllup og andre større arrangementer. Restauranten ligger 15 minutter utenfor Oslo med bil, men er et utmerket valg for en formell forretningslunsj eller måltid med kunder, dersom en har tid til å komme seg ut av bykjernen. Servicen er profesjonell, og menyen er ambisiøs og variert. Dessverre smaker atmosfæren og servicen bedre enn maten, som til tross for gode råvarer og flott presentasjon, blir litt kjedelig. Forøvrig holder restauranten stengt hver mandag.Sted: Strandalleén 48, Stabekk.Besøkt: 4. september 2013.Pris lunsjretter: 45 - 225 kroner.Tid før maten kom: 8 minutter.Terningkast: 4Anmeldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 7. september 2013.

Nyheter
Kultur