Får så hatten passer

Fedora lover deg Oslos beste amerikanske frokost. Bare synd det var middagstid før den kom på bordet.

Café Fedora på Frogner - Foto - Eivind Yggeseth
Kultur

Long er i det belærende hjørnet.- Navnet Fedora kommer fra et skuespill fra 1882 av Victorien Sardou, der hovedpersonen het Fédora og brukte en hatt av denne typen, sier hun.De har akkurat funnet veien inn døren på det lille spisestedet Fedora på Frogner.Short lar seg ikke imponere av faktaene Long har funnet på wikipedia mens han parkerte bilen, og avbryter prompte.- Personlig har jeg alltid hatt lyst på en. Det er tross alt hatten Indiana Jones er kjent for, sier Short. Heller ikke han er fremmed for et lite foredrag og forsvinner inn i en lang forelesning om George Lucas filmunivers.Long benytter sjansen til å gripe tak i servitøren, som hurtig har plassert menyene foran en fjetret Short. Han penser kjapt over fra Jones og nazistene, og over på det erkeamerikanske.- Jeg elsker en amerikansk frokost. Er det gjort riktig er det en liten bit av den amerikanske drømmen, servert i en usunn, men velsmakende kjempeporsjon, sier Short.Long innser at Short for lengst er fortapt igjen i en dagdrøm omRoute 66, og griper heller fatt i servitøren for å sikre bordet fysisk næring.Hun bestiller vegetaromelett og en glutenfri pannekake på siden. Omeletten er smakfull av krydder, og rause mengder smør.- Det er kanskje ikke så sjokkerende på en amerikansk kafé, sier hun tørt.På glasstaket over dem plasker novemberregnet.- Det er egentlig ganske hyggelig i dette underlige, slitte akvariet, sier hun.Pannekaken er liten og tjukk, som en ekte amerikaner skal være. At den mangler gluten er det ingen som ville tippet.- De kunne gjerne spart seg for den smørklatten på midten, men selve pannekaken smaker himmelsk av vanilje, og konsistensen er helt perfekt, gliser hun.Short har bestilt en breakfast burrito. Den er stor som bare en amerikansk frokost kan være.- Dette smaker godt. Omelett er ikke vanskelig å lage, men jeg får forbausende ofte en dårlig en likevel, sier Short.Retten er akkurat passe sterk og dandert med en rekke friske grønnsaker. Det er nok av alt, uten at det blir for mye av noe.- Jeg kan forstå at de kanskje ikke rekker å lage tortillaen fra bunnen av, men den kunne i det minste vært varmet. Det blir litt tørt, og trekker ned en ellers overraskende bra rett.På siden ligger det hash browns og venter. Revet potet, stekt til små kaker i stekepannen. Etter årevis med sen nattemat på Deli de Luca kjenner nordmenn dem som oftest som Røsti-poteter.- De smaker jo godt, men de er ikke særlig crispy. Den amerikanske fastfood-kjeden Denny's lager betraktelig bedre hash browns. Jeg er ikke sikker på om det er noe de burde være veldig fornøyd med, sier Short skuffet.Fedora har en behagelig avslappende atmosfære, som det er lett å trives i. Likevel er det mer passende for en søndagsbrunsj enn for en businesslunsj.- Servicen var jo utrolig hyggelig, men i overkant treg, sier Short.- Det ble jo middagstid før lunsjen var servert, og regningen dekket, sier han.Long kikker seg rundt i det lille lokalet, med kjøkkenet i det ene hjørnet. Det gir en ulempe på kalde dager, hvor døren er igjen og matosen sprer seg i lokalet. Long var egentlig smørblid etter omeletten, men smilet forsvinner i det vi forlater det amerikanske universet og møter den regntunge novemberdagen i Oslo.- Jeg lukter jo som en amerikansk stekepanne.Long & ShortFedora er sjarmerende, men servicen er treg. Maten er god og i rause porsjoner, men mer kunne vært hjemmelaget for å gi et mer særskilt preg.Besøkt: 14 november.Sted: Frognerveien 22.Pris lunsjretter: 110 - 147 kroner.Tid før maten kom: 30 min.Terningkast: 4Anmeldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 23. november 2013.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Kultur