700.000 frykter baksmell etter jul

Mange frykter at de får dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbruk

Magne Gundersen. Foto: Scanpix
Kultur

Vi bruker mindre penger til jul i år. Likevel frykter mange at de får dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbrukEn forbrukerundersøkelse Respons har gjort for Sparebank 1 viser at hele 19 prosent av de spurte frykter dårlig råd i januar etter julehandelen. Det betyr at over 700.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem utpå nyåret.Dårlig start- Jeg er overrasket over at så mange shopper så mye at det rammer hverdagsøkonomien. Det gir en dårlig økonomisk start på det nye året å blakke seg helt til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 i en melding.Handelsnæringen håper og tror at julehandelen vokser med 3 prosent til 50 milliarder kroner i år. Men flere undersøkelser tyder på en nedgang.Ifølge undersøkelsen fra Respons regner voksne nordmenn med å bruke i gjennomsnitt 7.205 kroner ekstra til jul. Det er 9 prosent eller 740 kroner mindre enn i fjor og viser at mange nå setter på forbruksbremsen.- Med større usikkerhet for fremtiden vil mange trygge egen økonomi ved å kutte i forbruket og øke sparingen. Det er en sunn reaksjon, men de aller fleste av oss har god råd og tåler å skeie litt ut til jul, sier Gundersen.Fem tips Han kommer også med fem tips for å unngå økonomisk baksmell etter jul:1. Ikke bruk mer penger enn du vet du har råd til.2. Vær forsiktig med å handle på kreditt om du ikke kan betale når regningen kommer.3. Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår.4. Kutt ned på forbruket til du ser at du har balanse mellom inntekter og utgifter.5. Lag et budsjett - en oversikt over inntektene og utgiftene for neste år.

Nyheter
Personlig økonomi