Fiskefest uten sydvest

Både kokker og corporates har grunn til å trives som fisken i vannet hos nye Südøst på Gründerløkka.

Südøst - Foto - Iván Kverme
Kultur

- Her var det sannelig forandret. Sist gang jeg var her, var det en brødbutikk der, sier Short, og peker mot blankt, mørkt trepanel.Südøst, som ligger nederst på Gründerløkka, skiftet eiere for snart to år siden, og kjøkkenet befinner i likhet med stadig flere restauranter i hovedstaden i krysningspunktet Thailand og Japan.- Jeg tenkte dette ville passe godt inn i det nye antikarbo-regimet ditt, gliser Long, idet de eskorteres inn i den romslige restauranten. Den svenske servitøren ser ut som han nettopp har parkert surfebrettet på taket av en folkevognbuss.Vel inne i ballsalen passerer de en stille forsamling av tre. Her er ingen gjester, bare endeløse rekker av sirlig dekkede bord og mørkt interiør. Det har knapt vært lunsjbord å oppdrive den siste uken på grunn av den nye lunsj-julebordbølgen, men her er det altså tomt. De kommer på at de er usedvanlig tidlig ute til lunsj - restauranten har nettopp åpnet dørene.SHORT SKUTTER SEG idet de passerer en vidåpen dør.- Det er ikke ofte jeg fryser, men her var det jammen kjølig, sier han overrasket.Surferen strener bort og stenger kuldeluken, før han kommer bort for å ta bestillingen.De bestiller tom gai-suppe og Sumai - dumplings med scampi, grønn pepper og worchestersaus - til forrett. Kanskje skyldes det at kjøkkenet så vidt er kommet i gang med maten, men det drøyer i lengste laget før forrettene kommer på bordet.Longs sumai ligger rykende varme i det lille bambushuset de serveres i. Short er derimot skuffet over at suppen er lunken som gammelt badevann.- Uten sammenligning for øvrig, det smaker utmerket, skynder han seg å legge til.- JEG BØR NOK bosette meg i Japan, smatter Short ivrig.Til hovedrett får han dagens sashimi av gode råvarer, men akk, han har bestilt for lite.- Som vanlig, sier Long spydig, før hun tilbyr smakebiter fra sin Lunsjtallerken, som består av Gai Satai (grillspyd), to vårruller av and, frityrstekt scampi, tom yum gai (thai-suppe), frisk salat og stekt ris med grønnsaker.- Herregud, for en nydelig peanøttsaus, utbryter han lykkelig etter å ha smakt på grillspydet, og skraper planken ren.I den mørke ballsalen har julebordgjestene begynt å melde sin ankomst. De underholdes med å gjette på hvilken bransje laget fra nabobordet stammer fra mens de venter på regningen - det ble til slutt for mye mat til at de kan unne seg dessert.- Kulturarbeidere, sier Short skråsikkert.Long nikker stille for å slippe å spørre hva det egentlig innebærer å være kulturarbeider, og slår seg til ro med at krysningen mellom japansk og thailandsk matkultur fungerer godt ved Akerselven.LONG & SHORTSüdøst Asian CrossoverEn elegant restaurant I Schous-kvartalet hvor du trygt kan ta med kunder og andre forretningsforbindelser. Hyggelig og profesjonell service, og et ambisiøst kjøkken, fra de samme menneskene som står bak Nodee på Majorstuen.Sted: Trondheimsveien 5.Pris lunsjretter: 75 - 249 kr.Tid før maten kom: 18 minutter.Besøkt: 16. desember.Anmeldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 21. desember 2013.

Nyheter
Kultur