Folkehelseinstituttet vil ha nye ammeråd

Folkehelseinstituttet mener norske myndigheters råd til nybakte mødre må oppdateres.

Baby - Foto - Scanpix
Kultur

Spedbarn som fullammes i seks måneder slik helsemyndighetene anbefaler, har høyere risiko for å utvikle glutenallergi enn babyer som får glutenholdig mat tidligere, skriver TV2.no. Ketil Størdal er spesialist i pediatri ved Folkehelseinstituttet og har studert om tidspunktet for når man starter å gi spedbarn hvete, bygg eller rug har betydning for om man senere utvikler allergi mot gluten.- Vi har sett på den sykdommen som heter cøliaki. Det vi så er at det er høyrere risiko hos dem som venter til etter seks måneders alder med å starte med gluten i kosten, sier Størdal til TV 2.I studien er det brukt data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa)Risikoen for cøliaki var 27 prosent høyere hos barn som startet med glutenholdig mat sent, det vil si først etter seks måneders alder. Ved cøliaki reagerer kroppens immunapparat mot gluten. Klassiske tegn er diaré, magesmerter og dårlig vekst. Gluten finnes i hvete, rug og bygg, skriver TV2.no.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK

Nyheter
Kultur