Mange unge voksne er helt overbevist om at deres oppgave eller skjebne er å «redde» verden.Jeg var en av dem. Mine foreldre var jo 68ere som hadde gått i demonstrasjonstog, som gjemte gamle, politiske pins i skuffene og hang kvinnetegnet som pynt i entreen vår.Men hvordan går en litteraturstudent i 20årene løs på en så betydningsfull oppgave som å endre verden? Bare tanken er jo fryktelig overveldende..
Internett kan gi unge inntrykk av at problemene verden står overfor er mer presserende enn noen gang - enten det er snakk om naturkatastrofer, fattigdom, urettferdig fordeling, utpining av naturressurser, undertrykkelse av kvinner eller mishandling av barn.Bildene strømmer inn og slår oss midt i fleisen på en måte ingen generasjoner tidligere har opplevd: En video viser at en kvinne steines i Afghanistan, en annen viser flodbølgen som skyller over Thailands strender og gulper i seg alt den kommer over. I avisen ser vi rett i øynene på en norsk gutt som ble drept av stefaren sin. På Facebook deles bildet av et utsultet barn i en ørken i Afrika. Sultne gribber står rundt han. Det er så langt unna, men enda er det helt nærme, ja midt i hverdagen vår. Dette er jo den jorda vi har arvet. Og derfor er det vi som har ansvar for å endre den, eller redde den.En himmel full av stjerner, sang Lillebjørn Nilsen. Det er lenge siden pappa spilte den låta. Klart det er overveldende å være ung i internettets tidsalder.Kathrine Aspaas sier at hennes liv ble endret av et 20 minutter langt TED-foredrag hun så på YouTube. Nylig hadde jeg selv et lite "TED-øyeblikk" da jeg så Courtney Martins foredrag "Reinventing feminism".Foredraget handler for så vidt om feminisme, slik tittelen indikerer. Men først og fremst handler det om hva Courtney omtaler som «en overveldet ungdomsgenerasjon».30-åringen står på TED-scenen og forteller om sin oppvekst. Om hvordan hun vokser opp med radikale, hippie-foreldre i Colorado. Moren er kvinneforkjemper og likestillingsaktivist. Faren er også engasjert. Men i løpet av 80- og 90-tallet opplever familien velstandsøkning, som så mange andre, og blir en del av middelklassen. Det store politiske prosjektet blir avblåst til fordel for familiemiddager og trygt forstadsliv. Mor er tilbake på kjøkkenet.Courtney og hennes jevnaldrende går med en sterk følelse av at de bør følge opp foreldrenes store og ikke avsluttede prosjekt: Å redde verden. Intet mindre.- Vi ble oppdratt til å tro at vi var små og helt unike snøflak, sier Courtney.Drømmene er mange, men dessverre er planene lite konkrete. Etter endt utdannelse klør de unge seg i hodet. Hvordan går man så frem når man ønsker å endre verden? Hvor starter man?Courtney jobber som frivillig, og hun gjør en innsats som aktivist. Men ingenting er nok, ingen ting fungerer, føler hun. Det er fryktelig frustrerende. På et punkt drømmer hun om å sette fyr på seg selv foran Det hvite hus i protest mot alt hun mener er galt. Hva ellers skal hun gjøre?Generasjon Y, eller dessertgenerasjonen - kall oss hva du vil. Jeg tror det er en god del norske tyve- trettiåringer som vil kjenne seg igjen i Courtneys historie.- Jeg hører ofte at min generasjon blir omtalt som apatisk, men fremfor alt mener jeg den overveldet, sier Courtney i sin Ted-talk. Og jeg er enig med henne i det.Ta bare Vegard Skjervheim, som i 2012 skrev om hvorfor han var blitt NAV-klient. Dette ble begrunnet nettopp med en form for overveldelse. En mismatch mellom hans egne forventninger og den realiteten som ventet han. Som Courtney sier:- Vi kastes som i en whiplash mellom en arrogant overvurdering av oss selv, og en underdanig undervurdering.Professor og feminist Camille Paglia slaktet nylig TV-serien "Girls" i et intervju med den danske avisen Information. Hun mener den speiler «unge overklassekvinners bekymringer uten et snev av innsikt eller forslag til løsninger».- Det er nettopp den barneaktige versjonen av "meg meg meg-feminisme"som dominerer nåtidens kvinnesaksforkjempere og som jeg ikke kan utstå, sier hun.Paglia har til dels rett i sin kritikk. Særlig om man ser på Norge, der ungdom dropper ut av skolen som aldri før, og unge voksne faller ut av arbeidslivet på grunn av diverse psykiske lidelser eller "forventningsproblemer". Hvor ble det egentlig av løsningene våre? Er vi bare interessert i oss selv, i SOME, selfie og ichat? Det er legitime spørsmål. Men det å hytte med neven er sjeldent det som skal til for å endre noens perspektiv.Courtneys måte å overkomme frustrasjonen på, var å skrive. Hun skrev en bok om åtte unge mennesker som arbeidet innen sosial-sektoren.Og i løpet av arbeidet fant hun det hun mener er selve løsningen for den overveldede generasjonen: Vi må gå inn for å endre systemene vi mener ikke fungerer i samfunnet vårt. Men samtidig må vi finne selvtillit i våre daglige handlinger. I at vi kan gjøre én persons hverdag litt bedre og litt mer rettferdig.- Vi må handle. Selv midt i møtet med overveldetheten, slår Courtney fast.Samtidig som jeg gjorde ferdig litteraturstudiene i tyveårene engasjerte jeg meg som frivillig for en selvmordsforebyggende krisetelefon. Jeg følte jeg måtte gjøre noe, jeg var jo så privilegert. Der satt jeg oppe natten lang, spiste Mr. Lee-nudler og snakket med menn med pistolen i hånda, misbrukte jenter og eldre kvinner som savnet avdøde katter. Men hjalp det? Reddet jeg verden? Nei, trodde jeg da. Jo, tror jeg nå.Det gjelder bare å ikke gi seg. Uansett hvor du velger å gjøre en innsats. Enten det er på hjemmebane, på jobb eller ved å gå barbeint over Grønland for isbjørnenes sak.De som er litt yngre enn dessertgenerasjonen har blitt omtalt som «generasjon alvor». I stedet for at dette alvoret leder til en følelse av å være overveldet, la oss håpe det fører til handling. Små, store, daglige, årlige, viktige, generøse, tankefulle, inspirerte, betydningsfulle og gode handlinger.Karen Thue - journalist i HegnarKvinnerHer kan du se foredraget til Courtney Martin: