– Tapet mot Tyskland var en katastrofe. I løpet av de nærmeste dagene, når skuffelsen etter tapet har lagt seg, kommer det nok til å bli kraftige demonstrasjoner, sier den svenske journalisten og forfatteren Henrik Brandão Jönnson på telefon fra Rio de Janeiro til NTB.Jönnson har bodd i Brasil i tolv år og dekker Latin-Amerika for den svenske avisa Dagens Nyheter.– Brasil har store sosiale problemer, og folk er forbannet. Den sosiale uroen vil nå øke, fastslår Jönnson.
Fotballfesten snart overValg i oktober
Støvet har så vidt begynt å legge seg etter nederlaget tirsdag kveld. Det er foreløpig ikke meldt om store opptøyer, selv om det sto 7-1 før gråtende spillere fra Brasil kunne forlate banen.– Men det er viktig å huske på at det har vært demonstrasjoner i løpet fotball-VM, sier Brasil-ekspert og forfatter av boka «Brasil – Kjempen våkner» Torkjell Leira til NTB.Leira forteller at demonstrasjonene under fotball-VM ikke har fått mye oppmerksomhet i internasjonal eller brasiliansk presse – de har blitt overdøvet av den store folkefesten arrangementet har vært.– Men nå som festen snart er over, vil oppmerksomheten om landets sosiale problemer øke, selv om jeg ikke tror det blir nye store protester, sier Leira.Han understreker at demonstrasjonene i forkant av og under fotball-VM, ikke handler om fotball-VM i seg selv, men om pengesløseri og feilprioriteringer.– Demonstrantene krever bedre offentlig helsevesen, bedre offentlige skoler og bedre offentlig transport. Landets innbyggere krever et mer rettferdig Brasil, og fotball-VM har derfor blitt en skyteskive for folket, sier Leira.I oktober er det valg i Brasil – verdens fjerde største demokrati. Brasils president Dilma Rousseff ligger fortsatt foran på meningsmålingene, men Jönnson mener det raskt kan endre seg.– Den sosiale uroen og trykket fra befolkningen mot Rousseff kommer til å tilta fram mot valget. Hun må nok endre sin politikk for å bli gjenvalgt, sier Jönnson.Brasils fotball-VM er anslått å koste rundt 11 milliarder dollar – nesten 70 milliarder norske kroner, ifølge Reuters.Leira sier arrangementet ikke har bidratt til å løse landets sosiale problemer.– Det private skulle betale, og det skulle investeres i infrastruktur. Isteden har det offentlige måttet ta hovedregningen, og investeringene har gått til stadioner – ikke til infrastruktur som folk flest har nytte av, sier Torkjell Leira. (©NTB)