Froome og Contador. Det var disse to årets Tour de France skulle handle om. Det var briten og spanjolen som skulle kjempe seg imellom om sammenlagtseieren. De færreste trodde at noen andre kunne henge med når de tok i bruk kjempekreftene sine opp de bratte stigningene i Alpene og Pyreneene.Slik har det ikke årets Tour vært i nærheten av å bli. Froome måtte bryte allerede etter den femte etappen. Da stakk plutselig italieneren Vincenzo Nibali fra Contador og la ham to minutter bak seg i sammendraget.
Skulle sprenge feltetNibali med ypperlig sjanse
På den tiende etappen skulle Contador ta igjen det tapte. Han skulle sprenge feltet og putte tid i sekken på Nibali. Istedenfor havnet sammenlagtfavoritten i bakken med brudd i leggen. Han måtte stå av rittet. Plutselig ble mye snudd på hodet, samtidig som Nibali seilte fram som den store favoritten.– Dette kommer til å endre dynamikken i Touren. Det ville vært en hardere avslutning på den tiende etappen hvis Tinkoff-Saxo hadde vært der, sa annenplasserte Richie Porte fra Sky-laget etter mandagens etappe.Tirsdag får rytterne en kjærkommen pust i bakken. Rittets første hviledag kommer muligens enda mer beleilig enn tidligere. Lagene som jakter Nibalis forsprang på nær to og et halvt minutt, får muligheten til å legge en ny strategi.Fordi dynamikken i løpet er endret. Syklistene som kunne ha sprengt feltet opp hvilket som helst fjell, Froome og Contador, sykler ikke flere etapper i det prestisjetunge rittet. Tour de France neste fjelletapper ser helt annerledes enn de siste årenes utgaver.Selv om det i utgangspunktet skulle vært duket for et rekordjevnt TdF uten de to store sammenlagtkanonene, vil det likevel bli vanskelig for de andre rytterne å gjøre noe med Nibali.Alt har gått italienerens vei i årets Tour. Første seier kom allerede på den andre etappen. En glimrende brusteinsetappe fulgte på femte etappe, mens han var briljant da feltet for alvor begynte klatringen i Touren på den tiende etappen.Astana-rytternes kanskje største utfordrer, australske Porte, har likevel ikke gitt opp håpet om å ta igjen 29-åringen. Det til tross for at han er 2.23 minutter bak Nibali.– Vi skal ta dag for dag. Jeg synes vi er i en ganske god posisjon når vi gå inn i den første hviledagen. Hvis Vincezno rykker på de neste etappene, må jeg vel svare på det. Han har nok tid allerede, og jeg vil ikke at han skal få noe mer, sier Porte. (©NTB)