Du har stolt og fornøyd sagt farvel til røyken i sommerferien, og har funnet frem niktoinplastere og stålviljen i møtet med abstinensene. Men så setter hverdagen inn med en travel jobb, krevende oppgaver og en sur sjef. Plutselig er lysten på sigaretter tilbake.Stress på jobben er en svært vanlig årsak til at tidligere røykere faller tilbake til dårlige vaner. Det viser en undersøkelse som analysebyrået YouGov har foretatt blant mer enn 1.500 danske røykere og tidligere røykere, ifølge avisen.dk.- Mange røykere er vant til at sigaretten er et redskap de kan håndtere følelser med. Så de griper den automatisk når de for eksempel føler seg stresset, sier Maj-Britt Bjerre Koch som er direktør for Røykestoppkonsulentene.I undersøkelsen har personer som har tatt opp  røyking igjen forklart hva årsaken var til at de sprakk. Festlige situasjoner og fysiske abstinenser topper listen, men mange oppgir også stress på jobben som en direkte årsak.13 prosent svarer at de var stressa på grunn av for mange arbeidsoppgaver, mens andre ble stresset av sjefen, eller kolleger.Det er helt naturlig at stress på jobben får mange til å tenne sigaretten igjen, skriver avisen.dk. Det krever nemlig overskudd for å endre vaner og skape nye mønstre. Det overskuddet har man typisk ikke i stressende situasjoner, forklarer Pernille Rasmussen, som er psykolog med spesialisering i stresshåndtering.- Når vi blir stressa går vi over i en slags overlevelsestilstand der vi kun har overskudd til det mest nødvendige. I den situasjonen faller mange tilbake i gamle vaner fordi de føles trygge og sitter i ryggraden, så de krever ikke så mye energi, sier hun til avisen.dk.