Selv om debatten i Norge har handlet mest om de mulige helsemessige konsekvensene av å vaksinere landets kvinner, har man også fryktet at vaksinen ville bli en unnskyldning for å ha ubeskyttet sex, skriver.Men at vaksinerte jenter er dårligere til å bruke kondom enn andre, stemmer imidlertid ikke, skal man tro den nye studien fra universitet i Uppsala:– Før HPV-vaksinen ble lansert, ble det diskutert om den ville gjøre at jentene sluttet med kondom. Kritikerne forestilte seg at jentene ville oppleve en falsk trygghet – at de var vaksinert mot alle seksuelt overførte sykdommer. Men nå har vi undersøkt dette, og det er ingen sammenheng, sier postdoktor ved universitet Magdalena Mattebo.HPV-vaksine anbefales av til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Vaksinen ble en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter på 7. klassetrinn.355 jenter fra videregående skoler i Sverige deltok i den svenske studien, som er publisert i The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. (©NTB)