Polske kvinner strømmer til utlandet for abort

Strenge abortlover gjør at mange polske kvinner drar til Tyskland for å ta abort.

Ultralyd - Foto - Scanpix
Kultur

Selv om det finnes lokale måter å omgå Polens strenge abortlov på, reiser polske kvinner til Tyskland og andre naboland for å ta abort, skriver etik.dk.Brandenburg er sammen med Berlin, den tyske delstaten der det foretas flest aborter på utenlandske kvinner. 17 prosent av delstatens aborter ble i 2013 utført på utenlandske kvinner, mot 1,1 prosent i resten av Tyskland. Og det er primært polske kvinner som står for oppsvinget.Den polske abortloven forbyr abort bortsett fra ved livstruende misdannelser hos fosteret, voldtekt, incest eller hvis kvinnens liv er i fare. Loven har vært heftig debattert i parlamentet, som i sommer nedstemte et forslag om å stramme inn lovgivningen.Den ofisielle statistikken i Polen viser at det foretas mellom 700 og 1200 aborter hvert år. Kvinnerettighetsorganisasjoner vurderer imidlertid at tallet snarere ligger mellom 100.000 og 180.000 aborter årlig.- Det eneste de 700 offisielle abortene kan fortelle oss om virkeligheten er at staten har råd til å forsømme kvinners rettigheter, skriver Monika Platek, professor i strafferett ved Warszawas Universitet.