Prestisjetung mattepris til iranskfødt kvinne

Iranskfødte Maryam Mirzakhani er den første kvinnen som tildeles den prestisjetunge matematikkprisen Fields Medal.

Kultur

Vinneren, som får prisen sammen med tre andre, ble kunngjort i Seoul under en internasjonal matematikkongress tirsdag. Prisen regnes sammen med Abel-prisen som deles ut i Oslo, for å være en av de mest prestisjetunge blant internasjonale matematikere og deles ut til fremragende matematikere under 40 år.Mirzakhani er utdannet ved Harvard-universitetet i USA og er professor ved Stanford-universitetet i California. Hun får prisen sammen med franske Artur Avila, Manjul Bhargava ved Princeton-universitetet i New Jersey og Martin Hairer ved det britiske Warwick-universitetet.Mirzakhani, som ble født i Teheran i 1977, er ekspert på de uvanlige formers geometri og har funnet nye måter å regne ut volumet til slike former på.