Nesten halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, men det er heldigvis også par som holder sammen for livet.Så hva kjennetegner de forholdene der man klarer å leve sammen, selv når alderdommen nærmer seg? Her er noen eksempler fra avisen.dk.
Han er den første du vil ringe når du har opplevd noeNår dere kan overraske hverandreDere kan klare alt, sammenHusk å krangleGjør noe nytt sammen
Hvis mannhen din er den første du får lyst til å ringe når du har opplevd noe gøy eller har en nyhet å fortelle, så er dere et godt par.- I solide ekteskap har man en tendens til å se partneren som sin beste venn, sier psykoterapeut Charls Schmitz.Selvfølgelig er det ikke i orden å ha store hemmeligheter i et nært forhold, men hvis du går til hemmelige dansetimer for å kunne overraske din partner, eller hvis han i hemmelighet har kjøpt en miniferie til Paris, så vil det gjøre båndet mellom dere sterkere.Ekteskapet er ikke alltid en dans på røde roser. DIn ektefelle er også den som du vil oppleve de største opp- og nedturene sammen med. Men overkommer dere utfordringene som kommer, er det et tegn på at dere kan klare hva som helst sammen.I sunne forhold krangler man også. For det er en viktig del av forholdet.- Det er viktig å komme ut med tingene i stedet for å brenne inne med det man er utilfreds med. Man må ikke la konflikter slå rot og aldri får dem løst. Sinne er en sunn følelse. Det er fint å krangle så lenge man kan si unnskyld etterpå og komme videre, sier parterapeut Gilda Carle.Forskning viser at par som gjør nye eller ulike ting sammen er lykkeligere enn de som alltid gjør det samme.- I begynnelsen av et forhold besøker man hele tiden nye steder og man er begge litt usikre på hverandres følelser. Det er med på å gi sommerfugler i magen, men med tiden lærer man hverandre å kjenne, og man kan bli for makelig i forholdet og begynne å kjede seg. Det er en dreper, så finn på noe nytt å gjøre sammen, sier psykolog Scott Haltzman.