Dansk ekspert: Toppskatt rammer kvinner hardest

Stadig flere danske kvinner betaler toppskatt, og de reagerer tre ganger mer negativt på skatten enn danske menn.

Publisert 10. sep. 2014 kl. 15.36
Oppdatert 10. sep. 2014 klokken 15.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
28 prosent av danske kvinner har i dag en inntekt som er så høy at de betaler toppskatt. Antallet arbeidende kvinner i toppen av inntektsskalaen har steget med 30 prosent på ti år i Danmark, skriver business.dk.Toppskatten rammer særlig kvinnene, for det er fremdeles de som gjør mest i hjemmet, sier professor ved Københavns Universitet, Anders Holm. Han mener toppskatten gjør det umulig for danske familier å få råd til hushjelp.- I motsetning til andre land som USA og England har man i Danmark vanskeligere for å få råd til hjelp i hjemmet som kan passe barn og ta seg av rengjøringen. Det er ytelser som kan erstatte ens egen arbeidskraft i hjemmet. Mange kvinner takker derfor nei til høyere inntekt, fordi det ikke lønner seg for dem når myndighetene tar så mye av lønnen deres, sier han.Ifølge det danske Finansministeriet reagerer kvinner mer negativt på konsekvensene av en høy marginalskatt enn menn gjør. Man regner med at den negative effekten av toppskatten er tre ganger så sterk for kvinner som menn, skriver business.dk.Årsaken kan være at kvinner er mer fokusert på hva den økonomiske gevinsten er ved å jobbe en time mer, i forhold til å bruke tiden på noe annet, for eksempel hente barn i barnehagen.