Dette er Norges største norske sportsøyeblikk

Ikke uventet topper Norges seier over Brasil i fotball-VM i 1998 rangeringen over de største norske sportsøyeblikkene gjennom tidene.

Kultur

Kåringen blir presentert i boken «Norges 100 største sportsøyeblikk – historien bak bragdene».– Vi i juryen har hatt mange, lange, intense og morsomme diskusjoner, men klarte til slutt å komme fram til en liste over de 100 største norske sportsøyeblikkene, sier juryleder Arne Scheie.I tillegg til Scheie har Kjetil André Aamodt, Cathrine Sandnes, Svein Tore Bergstuen og Morten Stokstad vært med på å lage listen.De to sistnevnte har skrevet boken, der øyeblikkene blir beskrevet gjennom minner, tekster og bilder.– Dette er selvsagt ingen fasit, og vi håper lista skaper debatt. Men det er en samvittighetsfull jury som har vurdert, veid og valgt. Resultatet er et stolt stykke norgeshistorie, som vi håper leserne setter pris på, sier Stokstad.De ti største øyeblikkene:* 1) Norges 2-1-seier over Brasil i fotball-VM for menn i 1998.* 2) Hjalmar Andersen blir tredobbelt OL-mester på skøyter på Bislett i 1952.* 3) Oddvar Brå brekker staven i dramatisk langrennsstafett under Oslo-VM i 1982.* 4) Sonja Henie tar sitt tredje strake OL-gull i kunstløp i 1936.* 5) Vebjørn Rodal tar OL-gull på 800 meter i Atlanta i 1996.* 6) Grete Waitz blir verdensmester i maraton i Helsingfors i 1983.* 7) Bjørn Dæhlie tar OL-gull på femmila i Nagano i 1998.* 8) Ole Gunnar Solskjær blir matchvinner for Manchester United på overtid mot Bayern München i mesterligafinalen i 1999.* 9) Håndballjentene blir verdensmestere for første gang i 1999.* 10) Magnus Carlsen blir første verdensmester i sjakk i 2013. (©NTB)