– EU vurderer boikott av fotball-VM

EU vurderer ifølge den spanske avisen El Pais boikott av fotball-VM i 2018 som en av de mulige sanksjonene mot Russland for landets inngripen i Ukraina.

Tyskland - Foto: AP
Kultur

Avisen skriver onsdag at VM-boikott står på en forslagsliste som EU-kommisjonen vil sende til medlemslandene.Dette er i sterk kontrast til signalene fra idrettens egne ledere. FIFA-president Sepp Blatter sa så sent som tirsdag at det ikke er noen grunn til å trekke gjennomføringen av mesterskapet i tvil.– Vi gir arrangørene av VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar) vår fulle tillit. Vi avventer bare rapporten fra den etiske kommisjonen. Boikott er ingen løsning, det har aldri ført noe godt med seg, sa Blatter.Den etiske kommisjonen skal ta stilling til om det ble begått overtramp da Qatar og Russland ble tildelt mesterskapene, og vurderer ikke den politiske situasjonen.Også IOK-president Thomas Bach er motstander av tanken om å øve politisk press på Russland ved å true med boikott av VM.– Idretten må ikke la seg forlede til å forlate sin politiske nøytralitet, sier han.President Wolfgang Niersbach i Tysklands fotballforbund har også uttalt seg kritisk til forslaget om å true med VM-boikott.– Boikotten av OL i Moskva i 1980 skadet bare idrettsutøverne. Forsøket på å bruke idretten til å vinne politisk innflytelse slo feil. Ingen av oss tar lenger ordet boikott i vår munn, og vi forventer at politikerne skal gjøre som oss, sa Niersbach denne uken.Ifølge El Pais står VM-boikott likevel på EU-politikernes liste over mulige straffetiltak mot Russland. Det gjør også andre idrettsarrangementer, blant annet VM-runden i formel 1 som skal kjøres i Sotsji i oktober. (©NTB)