Forsker: Sosiale medier styrker vennskap

Høy aktivitet i sosiale medier vanner ikke ut vennskap i det virkelige liv, viser ny forskning.

Venner_Kvinner.jpg
Kultur

- Vi går ikke på Facebook i stedet for café. De sosiale mediene er et supplement til vennskapene, ikke en erstatning, sier cand.mag., ph.d. Malene Charlotte Larsen som forsker og underviser i sosiale medier og digital ungdomskultur ved Aalborg Universitet.I den danske avisen Politiken, tar hun et oppgjør med myten om at sosiale medier vanner ut våre vennskap.- Kritikere av sosiale medier sier ofte at man burde møtes i virkeligheten, men det gjør man også. Venner er noe man har valgt, og dem har man ikke mange av - kanskje en håndfull - og dem ser man uansett, sier Larsen.Det sosiale medier virkelig har endret, er forholdet til perifere kontakter, for eksempel gamle skolekammerater, som vi nå har kontakt med, og som vi ellers ikke ville hatt noen kontakt med. Men i forhold til venner i klassisk forstand, blir vår relasjon bare sterkere av at vi utveksler bilder og hverdagshistorier, mener forskeren.- Min forskning viser at sosiale medier forsterker og vedlikeholder vennskap og sørger for at vi ikke mister kontakten til hverandre på tidspunkter i livet hvor vi ikke ville sett hverandre. Man får en felles referanseramm, og er mer oppdatert, hvilket betyr at man ikek skal starte forfra når man møtes, sier Larsen.