Konfliktsky? Slik bør du krangle

Du bør av og til ta en krangel - selv om du er konfliktsky.

Kultur

Det er mange som unngår alle konflikter hvis de kan. Det være seg blant venner, kollegaer eller i parforhold. Og man skal jo velge sine kamper med omhu. Men de som er konfliktsky kan raskt føle seg oversett. For hvem ønsker å ta opp ting med noen som bare smyger seg unna når det begynner å bli ubehagelig? Dette kan igjen tære på selvtilliten, og ikke minst være en kilde til irritasjon for begge parter, forklarer livstilscoach Christine Otterstad til KK.no.Hun mener det er sunt for oss å ta en konflikt en gang i mellom:- Vi mennesker trenger av og til  å stå opp for det vi tror på. Vi har behov for å få sagt vår mening, og det er noe som betyr mye for oss. Vi har bruk for å hevde oss selv. Ikke for andres skyld, men vår egen, sier Otterstad til KK.Her er fem tips til deg som vil bli bedre til å håndtere konflikter:- Oppsøk personen personlig. Skriftlig dialog kan skape misforståelser.- Forklar hvilke følelser dette vekker og hva det gjør med deg. Så lenge du holder deg til hva du mener og hva du føler, vil ikke motparten føle seg angrepet. Setninger som «Du skal alltid …» er fy-fy.- Snakk med hodet og ikke hjertet. Vent til du har roet deg før du tar opp konflikten. Følelser vil bare ødelegge for deg i slike sammenhenger.- Spør før du trekker konklusjoner. Det du føler og antar, kan være feil. Husk at du er ikke inne i andres hoder.- Hold deg til sak. Ikke fall for fristelsen til å dra inn andre ting du har irritert deg over.