Lunsjguiden: Blåmandag på Eger

For enkelte er ukestart verre enn for andre. Long og Short besøker aldri Eger Spiseri igjen på en mandag.

Kultur

– Hah! Første høstdag, og så er det nesten sommer i været, jammen er vi heldige, gliser Long til lunsjmakkeren, som strekker hals mot himmelen, som for å ta med seg hver eneste tilgjengelige solstråle inn mot mørketiden.Den viser seg å komme raskere enn antatt.Inne på Eger Spiseri og Vinbar må servitørene ha blitt påvirket av miljøet på resten av kjøpesenteret, for de er like sure og alvorlige som modellene på catwalken får betalt for å være.– Servitører med attitude blir bare helt feil, hvisker Short etter at de to har funnet seg et bord innerst i lokalet, etter å ha blitt ønsket velkommen av servitørens himlende øyne.– Det er vel ikke stort mer enn 14 varmegrader her inne, så hun har vel frosset, foreslår Long, og beholder jakken på.SELV OM både luften og betjeningen er kald, er interiøret hos Eger Restaurant og Vinbar varmt, til tross for den minimalistiske stilen. Stolene oser dansk design, det er mørkt trepanel og art deco-inspirert tapet.– Her kunne jeg tenke meg å komme tilbake på kveldstid for et glass vin, sier Long.– Ja, men husk ullgenser, parerer Short, og merker seg at også ved de andre bordene sitter gjestene med jakke eller skjerf over skuldrene.Long konstaterer fornøyd at det finnes fiskesuppe på menyen, og gleder seg til å få igjen varmen. Short lar seg friste av lasagne Toscana.– Ok, men du får den ikke med blåskjell, for det har vi ikke, svarer servitøren mutt.Syv minutter etter de har bestilt, kommer servitøren tilbake for å informere om at det ikke er mulig å få noen suppe likevel.– Kokken har ikke fått varer, så du kan ikke få fiskesuppe. Du kan velge noe annet.Long ser spørrende på henne og lurer på om hun kanskje kan få ta en kjapp titt på menyen igjen. Da virker servitøren enda surere, kommer tilbake med faste skritt og gir Long nøyaktig fem sekunders betenkningstid før hun krever et svar.Det blir menyens øverste rett, en Kylling Spesial, for å gjøre det enkelt.YTTERLIGERE SYV MINUTTER senere, ankommer maten. Longs Kylling Spesial er en varm sandwich med marinert kyllingfilet på guacamole, gratinert med cheddar. Det ser innbydende ut, bortsett fra at den ikke blir servert med salat, slik det står i menyen. Brødet er heller ikke grovt, slik det også står i menyen.– Saftig kylling, men dette brødet her må ha ligget igjen fra forrige uke, sier Long, og skjærer en bit så Short kan få smake.– Tørrere enn fuglemat, konstaterer Short.– Kanskje dette er en sånn restaurant som man ikke kan besøke på mandager, lurer hun.– Ja, her er det virkelig blåmandag, fastslår Long,Selv om brødet er dynket i guacamole, er det så tørt at det smuldrer i munnen.Bedre står det til på Shorts tallerken, der en saftig lasagne – som mest sannsynlig er hentet frem fra fryseren – har selskap av saftig foccaccia og små, dekorative dråper av pesto.– Vi skulle kanskje ha valgt rawfood i stedet, det mener jeg å ha spist her tidligere – og det var godt, sier Long plutselig.– Blir vi straffet for at vi ikke valgte den sunne linjen, kanskje? Short ler.Long bestemmer seg for i det minste å prøve seg på en sunn dessert – i den grad det lar seg gjøre.– En rå ostekake og en kopp kaffe, takk, sier hun til servitøren som omsider har svingt innom bordet, et tosifret antall minutter etter at de har lagt bestikket til side.Rå-versjonen av ostekake smaker slettes ikke verst, selv om det på ingen måte har noe med ostekake å gjøre, hverken på smak, lukt eller konsistens.Short har fått et realt stykke sjokoladekake, med sukker og uten rå ingredienser.– Denne var luftig, men saftig, og akkurat passe søt. Men de kunne kanskje spart seg den sprayboks-kremen.Alt i alt er måltidet under pari, med god hjelp fra en sur betjening. Verst var det kanskje at det tok servitøren nærmere ti minutter å gi beskjed om at kjøkkenet ikke hadde råvarer til fiskesuppe, uten noen form for beklagelse eller forslag om et godt alternativ. Det knusktørre brødet var også noe en restaurant som Eger Spiseri bør holde seg for god for.Long & ShortEger Spiseri og vinbarTapas, rawfood, sjømat, salater og sandwicher i skjønn forening. Alle retter er uten gjær, sukker og gluten. Et svært hyggelig lokale som overhode ikke gir noen assosiasjoner til et kjøpesenter. Det er også inngang fra gateplan. Mye ligger til rette for at dette kunne vært en suksess, og derfor er det ekstra frustrerende å se at restauranten spenner ben for seg selv. Særdeles slett service, servitøren var ikke bare uoppmerksom, men bent frem uhøflig og sur. Dette kombinert med at det var iskaldt inne, at menyen ikke holdt hva den lovet, og at brødet i sandwichen var knusktørt, havner karakteren på nedre del av skalaen. Lun sjokoladekake, saftig focaccia og grei lasagne trekker opp.Sted: Karl Johans gate 23 B. (Eger kjøpesenter på Egertorget i Oslo.)Pris lunsjretter: 129 – 189 kroner.Tid før maten kom: 15 minutter.Besøkt: 1. september 2014Terningkast: 2Ameldelsen var publisert i Finansavisen lørdag 8. september 2014.