Manchester United toppet tidenes kjøpefest

Totalt svidde engelske klubber av 8,5 milliarder kroner i sommerens overgangsvindu. Aldri er det blitt brukt mer penger.

Kultur

Den tidligere rekorden i et enkeltvindu var to milliarder lavere.Denne gangen var Manchester United lederhingsten. Totalt svidde klubben og den ferske manageren Louis van Gaal av 150 millioner pund. Det tilsvarer litt i overkant av 1,5 milliarder norske kroner.Av disse kronene ble drøyt 600 millioner kroner brukt på midtbanemannen Ángel Di María. Argentineren ble den hittil dyreste spilleren hentet til engelsk fotball.Det varer nok ikke så lenge.Kjøpe Rådgivningsfirmaet Deloitte har undersøkt pengebruken i alle de største fotballnasjonene, og de fant at engelske klubber brukte omtrent dobbelt så mye penger i sommerens overgangsvindu som spanske klubber.Spanjolene brukte klart nest mest med rundt 4 milliarder kroner.– Igjen ble det satt rekord, og igjen var det de engelske klubbene som gjorde det. De brukte rundt to milliarder mer enn sommeren 2013, sier Dan Jones hos Deloitte til The Guardian.TV-avtalerDan Jones sier at klubbene bruker mer penger enn noen gang fordi de henter inn mer penger fra TV-avtaler enn noen gang.– I snitt tjente hver klubb i Premier League 25 millioner pund (250 mill. kroner) mer på TV-avtaler i fjor enn i året før, sier Jones.Slik fordelte pengebruken i sommervinduet seg etter de fem store nasjonene i europeisk fotball:

  • England: 8,5 milliarderEngland: 8,5 milliarder
  • Spania: 4,3 milliarderSpania: 4,3 milliarder
  • Italia: 2,7 milliarderItalia: 2,7 milliarder
  • Tyskland: 2,6 milliarderTyskland: 2,6 milliarder
  • Frankrike: 1,3 milliarder. Frankrike: 1,3 milliarder.
(©NTB)