Slik unngår du krangelen foran barna

Det er lov å være uenige, men man skal helst ikke krangle foran barna, mener samlivsterapeut.

Familie - Foto - Scanpix
Kultur

Er du i ferd med å koke over av sinne? Da er det mest fordelaktig å legge lokket på og ta konflikten senere når barna ikke er til stede, skriver Klikk.no.– Det er ikke alltid like enkelt å utsette krangelen, men det er definitivt til barnas beste. Hvis foreldre kommer med krenkende utsagn og sier stygge ting om hverandre, kan dette være til skade for ungene, mener samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.At man i en hektisk hverdag kan bli irritert på hverandre er fullt forståelig, men det bør ikke være lov å navngi den andre. – Krenkende utsagn skal ikke barn være vitne til. Å si stygge ting til hverandre er ikke hensiktsmessig på noen som helst måte. I en slik type krangel blir saksinnholdet borte og man sitter igjen kun med fornærmelser. Senk heller stemmen og velg ordene med omhu, sier Kjøs.Dersom en konflikt allerede er oppstått, er det viktig å holde det på diskusjonsnivå.– Det er ikke nødvendigvis noe i veien med å vise barna at man er uenige, men ikke la det tippe over til krangel. Grensen går hvis man sier stygge ting til hverandre. Det har ikke ungene noe godt av å være vitner til, avslutter Kjøs.Her er tips for å bli en «god krangler»:- Si i fra når problemet er lite.- Være tydelig og forklare dine følelser.- Unngå utskjelling og negative karakteristikker av partneren.- Lytte til hva den andre parten sier og gi saklig tilbakemelding om det du har hørt.- Komme med løsningsforslag og være åpen for din partners forslag.

Nyheter
Kultur