Solgte for 13 millioner kroner

Siden gjennombruddet i 2008 har flere av Hariton Pushwagners kunstverk tidoblet seg.

Publisert 13. sep. 2014 kl. 07.57
Oppdatert 13. sep. 2014 klokken 13.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
Hariton Pushwagner - Foto: Scanpix
I 1999, åtte år etter at Terje Brofos tok navnet Hariton Pushwagner, hadde han én hånd på flaska og én fot i graven. Rusmidler og alkohol hadde tåkelagt livet til den eller så begavede kunstneren i så mange år at også han selv trodde det nærmet seg slutten, skriver Finansavisen.Talent, vilje og en porsjon flaks ville det annerledes for kunstneren. I 2014 ble et av hans bilder solgt for nesten én million kroner. Og Movement-utstillingen har solgt til rekordhøye 13 millioner.– Utstillingen har vært spinnvill. En enorm respons. Jeg har vært 14 år i bransjen, og aldri opplevd maken, sier daglig leder av kunsthuset Fineart, Rolf Stavnem til FA.
Kunstverket «Selvportrett», som ble omsatt for 1.500 kroner i 2003, koster i dag 100.000 kroner.
– Vi har solgt tre stykker av «Selvportrett» til den prisen, opplyser Stavnem, og viser til at bildene; «Honk City», «Catch a ride» og «Her mann»-serien også har mangedoblet seg siden 2008.Stavnem er klar på at den enorme prisveksten må sees i sammenheng med at Pushwagner setter en lav introduksjonspris på noen av bildene sine.– På den måten får han bildene ut i markedet. Når det er få igjen, blir bildene dyrere, sier Stavnem, som forteller at noe av omsetningen på galleriet stammer fra annenhåndsmarkedet.