Var dødelig syk - lekte seg til gründersuksess

Med en krystallklar oppfatning om at lek er direkte helsebringende, har Tone Pernille Sivertsen fra Lillestrøm, jobbet profesjonelt med teambuilding og lek siden 2006.

- Min klare misjon er å formidle lekeenergi som helbredende kraft, og jeg vet at mange pilleglass kunne vært spart om man bare hadde hatt litt mer lek i livet, hevder førtifemåringen.Leker ikke butikkStein for stein og uten en krone i lån har hun og kjæresten, Roar Laugerud, bygd opp Wannado og Hove klatrepark på Tromøy utenfor Arendal. Her jobber de som spesialister innen naturbaserte opplevelser og har gjort lek til levebrød, knyttet opp til faglig innhold.Tone Pernille sitter også som daglig leder i klatreparken. Hun er utdannet NLP-coach, sertifisert på Jungs Type Index og partner i firmaet Mindline. Hun har flere styreverv og balanserer all sin forretningsdrift med det lekne.- Hvorfor er det viktig å leke som voksen?- Min klare påstand er at den energien vi oppnår ved å leke gir direkte helbredende kraft. Forskning på barn viser at lek skaper gode koblinger mellom hjernedelene på temaer som moral, konfliktløsning, kommunikasjon, kompromiss, tillit, fantasi, sosial trening, empati, kjønnsroller, hensyn, innlevelse, selvstendighet, rettferdighet, begrepsbygging og språk. Hvorfor skulle dette være annerledes for voksne? Videre underbygger forskning at den delen av hjernen som styrer hva vi føler om livet aktiveres når vi gjør noe vi synes er gøy.Vendepunktet- Da sønnen min var 11 dager ble jeg lagt inn på sykehuset med en livstruende diagnose. Det var kritisk og det viste seg at jeg hadde utviklet en meget alvorlig stressrelatert sykdom. Ja, jeg kunne ha dødd, forteller hun.Når hun ble skrevet ut av sykehuset og fikk begynne prosessen med å bli kjent med babyen sin igjen var det gått fem uker. Og Tone Pernille hadde fått pose på magen.Noen få dager etter operasjonen meldte hun seg inn NORILCO – foreningen for stomi- og reservoaropererte. Der fikk hun sitt første møte med foreningslivet og sitter nå i hovedstyret på nasjonalt plan. Posen på magen er borte, men livserfaringen hun fikk via denne prosessen har satt klart avtrykk for hennes karrierevalg.Mestring og ekstremsport- Jeg var egentlig en rolig jente i oppveksten, og da jeg ble syk drev jeg et hunde- og kattehotell på Gardermoen. I møte med Norilco fikk jeg øynene opp for ekstremsport. Hovedfokuset var her basert på å mestre, til tross for at vi alle slet med et handikap.Tone Pernille møtte Roar Laugerud som tidligere eide en fjellgård i Gudbrandsdalen hvor han jobbet som instruktør innen rafting, skiskole, kajakk og elv- og havpadling, og de ble kjærester. For ni år siden flyttet de til Sørlandet, sammen med hennes sønn, som da var blitt 6 år.De var begge lovet jobb som aktivitetsledere på et av Arendals nyetablerte hotell. - Det lå en rekke motstridende interesser bak dette ansettelsesforholdet, hvilket førte til at Wannado gikk ut av den delen av samarbeidet, fikk andre samarbeidspartnere og flere bein å stå på. Her var det bedre å klare seg sjøl.Trang oppstart- Jeg kommer aldri til å glemme denne tiden. Vi måtte fiske for å få mat på bordet. Vi tjente ingenting, men vi bar en drøm om å få lage klatrepark i de enorme trærne i Hoveskogen på Tromøya og en arbeidsplass der vi kunne lede utendørs aktiviteter på fulltid.De tok kontakt med NAV og ble anbefalt å søke om «dagpenger i forbindelse med oppstart av ny virksomhet» Dermed kom de inn i et system for gründere og et nettverk med andre som tenkte som de.NAV satte dem i forbindelse med etablerersenteret i kommunen. De grudde seg til sitt første møte.- Her så vi for oss at vi måtte vi stå til rette for en rekke byråkrater, myndighetspersoner og forsvare våre handlinger og ustrukturerte fremtidsplaner, for å få mat på bordet.Mottakelsen ble noe helt annet enn forventet. Møtet som vi trodde kom til å vare i tre kvarter foregikk i tre timer. Etablerersenteret hentet inn ekspertise og både næringssjef og turistsjef, bidro med idemyldring og bistand.Alle formaliteter og byggesøknader gikk i orden og dagen etter Hovefestivalen i 2007 startet Tone Pernille og Roar jobben med å bygge klatreparken i Hoveskogen. I september samme år var første byggetrinn ferdig, og siden den gang har de omsatt for om lag en million i året.HandlekraftigDet var jo også morsomt da NRK hadde funnet oss på google og ringte klokken 22.30 en kveld og lurte på om jeg kunne finne på noe morsomt de kunne filme.- Jeg tok sporensreks kontakt med turistkontoret og lurte på om de hadde noe fra bybildet de ønsket å synliggjøre. Denne verdiforankringen er viktig for meg, både som person og som lagspiller.Da NRK- båten klappet til kai dagen etter var filmopptakene i gang etter 30 minutter. Da hadde hun ordnet et hus hun skulle rappellere fra, innhentet tillatelser, ordnet sikring, utført testing, kjøpt inn munker og fiskekaker og funnet fram hjelm med logo til seg selv og reporteren.- Jeg er kanskje ikke kun en strateg, jeg er litt lur også, ler hun.- Har du noen tips til andre som går med en gründerdrøm?- Ja, ha målet klart, ikke bry deg så mye om hvordan skrittene skal tas underveis men hold fokus på målet og visjonen hele veien. Ta kontakt med kommunens etableringssenter og hold deg oppdatert på hva politikerne på hjemstedet ditt er opptatt av. Og mest av alt: ikke glem din egen glede oppi dette! For meg ble profesjonen å drive med det jeg synes er morsomst i hele verden. Den største utfordringen er faktisk å skille mellom fritid og yrke, hvilket er nesten helt umulig. Det er ikke bare på jobb vi skal ha det gøy. Det er viktig å passe på å utvide grenser og leke seg i fritiden også!Fakta: Tone Pernille Sivertsen er styremedlem i Norilco`s hovedstyre på nasjonalt plan, nestleder i Markedsforum Aust-Agder, samt juryleder for Årets Markedsfører på fylkesplan. I tillegg til daglig leder i Wannado, Partner i Mindline, mor og fostermor.