Én av to blakke før lønning - her er fem gode råd

Selv med rekordlave renter opplever mange en bunnskrapt konto før måneden er over.

Kultur

En landsdekkende undersøkelse Norstat har gjennomført for Storebrand viser at ni prosent ofte går tomme for penger før neste lønnsutbetaling, og at 40 prosent gjør det av og til.Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, er overrasket over at så mange slipper opp for penger og må ty til reserveløsninger. - De med normale inntekter som opplever dette ofte, bør tenke gjennom forbruket og sette opp budsjett, uttaler hun i en pressemelding. - Legg deg opp en bufferUndersøkelsen viser at unge under 30 år og voksne i alderen 30-39 år oftest mangler penger. Hele 64 prosent av alle i 30-årene opplever å gå tomme for penger. - Noe av årsaken kan være høye boliglånsutgifter. Men det kan også være at de har et for høyt forbruk og at de mangler reserver til uforutsette utgifter. - Det er ikke balanse i økonomien hvis en må tære på reservene hver måned, sier Picard.Hun anbefaler å spare opp noe penger, en såkalt buffer, til uforutsette utgifter, og å tenke gjennom behovet for langsiktig sparing, for eksempel til pensjon.Advarer mot dyre kredittkortSvarene fra undersøkelsen er omtrent identiske med resultatene fra en lignende undersøkelse Storebrand gjorde i 2011. En enda lavere rente ser ikke ut til å ha hatt særlig effekt på nordmenns evne til å planlegge.- Lavere boutgifter bør være en mulighet til å gå litt i pluss hver måned, men da må vi lære oss å planlegge, sier Storebrands forbrukerøkonom.Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn de siste årene har fått stadig mer gjeld i forhold til inntekt. Videre var det ved starten av 2014 drøyt 3,9 millioner aktive inkassosaker, 12 prosent flere enn ett år før.Picard advarer mot å bruke kredittkort og forbrukslån som snarveier til å kjøpe ting en har lyst på.- Etter en periode med lave renter kan mange ha lagt seg til for høyt forbruk, avslutter Picard.Forbrukerøkonomens fem råd

  • Ha minst 1-2 månedslønninger i bakhånd for uforutsette utgifter. Ha minst 1-2 månedslønninger i bakhånd for uforutsette utgifter.
  • Sett opp et fast månedlig sparetrekk hver gang lønnen kommer inn. Da bruker du resten med bedre samvittighet. Sett opp et fast månedlig sparetrekk hver gang lønnen kommer inn. Da bruker du resten med bedre samvittighet.
  • Lag budsjett for å få oversikt over hva pengene går til og hvor mye du kan bruke.Lag budsjett for å få oversikt over hva pengene går til og hvor mye du kan bruke.
  • Planlegg for dårligere tider: Tenk gjennom hva du kan kutte ned på hvis boutgiftene dine øker, eller inntekten din blir redusert. Planlegg for dårligere tider: Tenk gjennom hva du kan kutte ned på hvis boutgiftene dine øker, eller inntekten din blir redusert.
  • Ikke se på kredittkort som ekstra penger – det er et lån med høy rente om du ikke betaler innen den rentefrie perioden.Ikke se på kredittkort som ekstra penger – det er et lån med høy rente om du ikke betaler innen den rentefrie perioden.

Nyheter
Personlig økonomi