Kvotering gir ikke flere kvinner i ledelse

Det er fortsatt menn som blir toppledere, både på tvers av selskapstyper og krav i loven.

Publisert 20. mai 2015 kl. 12.41
Oppdatert 20. mai 2015 klokken 12.53
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 178 ord
Foto: Scanpix

I en ny bok utarbeidet av Insitutt for samfunnsforskning og Kjernemiljø for likestillingsforskning, gjøres det nå opp status for kjønnskvoteringsloven, melder Dagbladet.Her konkluderes det at bare to tredjedeler av selskap som omfattes av lovkravet, har minst 40 prosent kvinner. Blant selskap uten lovkrav, har bare 13 prosent kjønnsbalanse i styret. Blant store private aksjeselskap uten lovkrav er nesten 90 prosent mannsdominert.- Da loven ble innført handlet debatten om at en forventet ringvirkning var at den ville føre til flere kvinner i konsernledelsen, sier Mari Teigen, som er redaktør av boka og forsker og assisterende direktør ved Institutt for samfunnsforskning.Men funnene instituttet nå presenterer viser altså at dette ikke er tilfellet, skriver Dagbladet.- Det er ingen positiv sammenheng mellom de selskapene som er underlagt kjønnskvotering når det gjelder kvinner i ledelsen. Konsernledelsen i allmennaksjeselskapene er like mannsdominerte som ledelsen i aksjeselskapet, sier Teigen og fortsetter:- Jeg tror at det er mangel på en aktiv og systematisk rekrutteringspolitikk. Det er en lengre kø av kvalifiserte og villige menn, derfor må det søkes mer aktivt om en ønsker å rekruttere kvinner.