- Kvinner må vise at de kan jobbe i eliten

Antallet kvinnelige påmeldte til Årets Unge Ledere halverte seg nesten på ett år. Kvinnelige ledere er oftere usikre på sin lederstil, tror tidligere nominert og sjef i DHL, Ayse Davidsen.

Konkurranse på jobb - Foto - Scanpix
Veien hit
Hvert år kårer Konsulent-selskapet Assessit årets unge ledere. Da de i fjor åpnet for at kandidatene selv kunne melde seg på, i tillegg til å bli nominert, falt plutselig andelen kvinnelige påmeldte fra 40 prosent til 25 prosent.- Det er nok sånn at menn er bedre til å melde seg til utfordringer og bedre til å vise seg frem, lyder en av forklaringene fra Anne Mørup-Andersen, som er prosjektleder for Årets Unge Ledere.Hun omtaler fallet i antallet kvinnelige påmeldte som drastisk.- Derfor så vi jo også tre menn på podiet på fjorårets kåring, og kun to av topp ti var kvinner – dyktige unge ledertalenter, men kun menn. Det er jo ikke representativt, fortsetter Mørup-Andersen.
Like ambisiøse?Kvinnelige ledere er usikre på egen lederstil
En upublisert Tendensrapport fra Årets Unge Ledere 2015, viser at bare 35% av de unge kvinnelige ledertalentene, mot 48% av de mannlige, planlegger karrieren med tanke på en topplederstilling.- Jeg tror nok at kvinnelige ledertalenter er like ambisiøse i deres karriere, spesielt de vi har med i prosjektet. Så det undrer meg litt at tallene likevel er så forskjellige fra kvinner og menn. Flere kvinner er mer bevisst de potensielle kostnader ved å ta på seg en topplederstilling, og det er synd for alle parter, sier Mørup-Andersen.- Kvinnene må utfordre seg selv, ikke være så beskjedne og stille krav så de få den balansen mellom jobb- og privatliv som de ønsker. Men det er veldig viktig at virksomhetene er bevisst problematikken og gjør noe aktivt for å fremme kvinner.Ayse Davidsen er en ung, kvinnelig leder, sjef for Customer Service hos DHL. Hun håper flere kvinner melder seg.- Kvinner må vise at de kan jobbe i eliten sammen med dyktige menn, sier Davidsen som selv er tidligere kandidat i Årets Unge Ledere.- Min erfaring ved å lede kvinnelige ledere at de ofte er usikre på sin egen lederstil. Samtidig er de usikre på samhandling med andre og grubler ofte over beslutninger de har tatt og diskusjoner de har hatt. Videre kan man jo spørre seg om en kvinne faktisk føler behovet like ofte som menn til å vise seg frem? For jeg vil jo anta at endel av de påmeldte er jo der for å teste seg opp mot andre, og vise seg litt frem, sier Davidsen.Yvonne Fosser, HR direktør i Innovasjon Norge er ikke overrasket over fallet av kvinneandelen i påmeldingene til Årets Unge Ledere.- Jeg opplever ofte at kvinnelige kandidater til lederstillinger må bli spurt om å søke. Jeg opplever oftere at menn, enn kvinner søker stillinger de ikke fyller kravsspesifikasjonen, sier Fosser.