David mot Goliat i kamp om 2022-OL

Storbyen Beijing gjør seg klar til en skikkelig «mann mot mann-duell» mot lille kasakhstanske Almaty i kampen om å få OL i 2022.

Kina - Foto: AP
Kultur

Det blir Davids kamp mot Goliat, og det er ikke utenkelig at historien kan gjenta seg, slik at David (Almaty) går seirende ut av kampen. Oslo var også lenge med som potensiell søker, men manglende politisk og folkelig støtte, gjorde at de norske OL-planene ble droppet.Dermed ble Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) stående igjen med to mulige kandidater til vinterlekene om sju år, Kasakhstan og Kina, og nå har kineserne virkelig fått blod på tann, for Beijing slåss for å bli den aller første byen som blir arrangør av både sommer- og vinter.-OL.Den kinesiske hovedstaden hadde OL i 2008, et svært kostbart, men også vellykket sommer-OL. Så kineserne viste den gangen at de duger. Det kan ha betydning når IOC-medlemmene skal stemme over hvem som skal bli OL-vert i 2022.Tre på radDersom Beijing vinner kampen om vinter-OL i 2022, vil det også bety at Asia da arrangerer tre OL etter hverandre. Pyeongchang i Sør-Korea skal ha OL i 2018, Tokyo er OL-arrangør i 2020, og kanskje kan det altså bli Beijing igjen i 2022.Avgjørelsen faller i Kuala Lumpur 31. juli, og det er helt klart at Beijing er storfavoritt til å vinne fram blant de vel 100 IOC-medlemmene som skal avgi stemme. Det innrømmer også folkene bak Almatys OL-søknad, men de nekter likevel å gi opp kampen.David har slått Goliat før, og det kan skje igjen.– Vi kjemper en kamp mot formidable Beijing, og det er helt på det rene at vi er en klar outsider i denne kampen, innrømmet Almaty-konsulent Terrence Burns på sin blogg tidligere i uken.Beijing spiller på at «Fugleredet», hovedarenaen for OL i 2008, skal brukes også i 2022, men negativt for byen er den fallende kinesiske økonomien. Det er heller ikke positivt for Beijing at skiøvelsene må arrangeres på to fjell som ligger henholdsvis 74 og 180 kilometer fra hovedstaden.SnøkanonerKineserne må også stole på at snøkanonene gjør jobben sin, for landet kan ikke garantere naturlig snø, selv ikke i fjellheimen som skal brukes.På dette området stiller Almaty mye sterkere. Lekene skal i all hovedsak foregå i fjellene som omkranser byen, der det vanligvis er mer enn nok naturlig snø. Dette området var da også sentrum, for vintersport i det gamle Sovjet.Her er det tradisjoner for vinteridrett, både når det gjelder skisport og skøyteløp. De fleste som har levd noen år husker fantastiske tider fra Medeobanen i Alma Ata, som det het den gangen.Almaty spiller på at alle som kommer til byen i forbindelse med et eventuelt OL om sju år, vil oppleve real vinterstemning. Dessuten vil øvelsene foregå i et svært kompakt område med en radius på 35 kilometer fra bysentrum.Begge landene og byene har utfordringer å ta tak i, blant annet når det gjelder menneskerettigheter, og uansett hvem som får lekene i 2022, så vil det bli en test på IOCs reformprogram, som ble vedtatt i desember i fjor. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv