En slitt verdensby trenger et mirakel

Skitt, streiker og elendig service. Roma rammes av nedgangstider og vanstyre. En gloriøs historie kan ikke overskygge forfallet.

Gatebilde fra Roma. Foto: HegnarOnline

Resultatene av tiårs manglende vedlikehold er synlige overalt, advarer Romas handelskammer.I generasjoner har den italienske hovedstaden levd på tidligere tiders storhet. Forsømmelser og byråkratisk sommel har krevd sitt, en gjenspeiling av den «malaise» som berører hele Italia.– Roma er på kanten av sammenbrudd. Det er uakseptabelt at en metropol som kaller seg utviklet, kan befinne seg i en slik tilstand av forfall, sukker handelsstandens president, Giancarlo Cremonesi.Som en av Europas ti største byer, med en befolkning på 2,8 millioner, skryter Roma av å ha noen av verdens meste spektakulære plasser, fontener, museer og katedraler.Mange kokkerMen problemene starter allerede på Fiumicino, den internasjonale flyplassen, som er innfallsporten for mange besøkende.Ettervirkningene av en brann 7. mai, som tross alt bare rammet en del av den ene av tre terminaler, tvinger flyselskapene å avlyse 40 prosent av flygningene daglig – og det to måneder etter brannen. Oppryddingen er lammet mens det krangles om hvor helsefarlige de brannskadde områdene er. En rekke offentlige instanser er involvert, noe som ikke alltid sikrer framdrift.– Dette er typisk Italia. Istedenfor å fjerne alt materialet, er hele området avstengt og forseglet, og det som forurenser luften, ligger der stadig. Jeg tror ikke andre land ville håndtert det slik, sier Vito Riggio, lederen for de sivile luftfartsmyndighetene.MafiaLuften er likevel verre i rådhuset, et vakkert palass tegnet av Michelangelo, med utsyn over antikkens Roma. Men et betagende ytre kan skjule et tvilsomt indre.En omfattende mafiagransking har pågått siden desember, da en serie arrestasjoner tydet på at organisert kriminalitet blomstrer også lenger nord enn de tradisjonelle mafiaområdene i Italia.Roma tynges av en gjeld på hele 14 milliarder euro, men regelrett konkurs ble avverget i fjor, ved hjelp av statlige krisemidler. Dagens økonomiske uføre ser ut til delvis å skyldes mafiapåvirkning.Avlytting tyder på at organiserte miljøer har sluset unna millioner av euro gjennom kontrakter som dekker likt og ulikt, fra resirkulert papir til opprettelse av provisoriske husvære for immigranter.Mye av uvesenet går angivelig tilbake til tidligere borgermester Gianni Alemann. Men det er sterk mistanke om at mafianes tentakler også strekker seg inn i dagens bystyre. Omfattende gransking har ført til en strøm av avskjedigelser. Et 30-talls offentlige kontrakter blir vurdert annullert.Graffiti og vanstellUgress og graffiti tyter fram overalt, heller ikke verneverdige oldtidsbygg blir spart.Nå har borgermester Ignazio Marino opprettet en aksjonsgruppe på 500 personer som skal rense opp i Romas vakre parker.– Roma revner i sømmene, skriver byens største avis, Il Messaggero, i en reportasje om at rottene har inntatt hovedstaden.En EU-oversikt plasserer Roma på 28. og siste plass når det gjelder effektivitet i servicetilbud. Når livskvalitet måles, kommer Roma på neste siste plass, så vidt foran Aten.Turistene sliter i sommervarmen. I metroen er det gå-sakte, en protest mot at togførerne må stemple inn og ut på jobben. Nesten 11 millioner besøker Roma i året.– Alle elsker Roma og sier byen er vakker. Men alle, uten unntak, klager på servicen. Metroen kommer aldri, stasjonene er fulle av lommetyver, og gatene flommer over av søppel. Og det blir bare verre, stønner Marcello Lazazzera, eier av et enkelt herberge i sentrum.