Pluto større enn tidligere antatt

De første funnene fra NASA-sonden New Horizons viser at Plutos diameter er 80 kilometer større enn tidligere antatt.

Planeten Pluto . REUTERS/NASA-JHUAPL-SWRI/Handout via Reuters

Dvergplaneten har en diameter på 2.370 kilometer, ifølge romsondens funn.New Horizons hadde mandag kveld reist nesten 5 milliarder kilometer. Ved 14-tiden tirsdag skal den passere Pluto på nært hold, ifølge sondens kontrollsenter i Baltimore.Under forbipasseringen vil sonden ta hundrevis av bilder og målinger, som vil bli lagret i sonden og senere sendt tilbake til jorden. Tirsdag kveld skal den etter planen sende en bekreftelse på at den har kommet seg trygt forbi Pluto.Ifølge forskeren Alan Stern er sjansen for at New Horizons kolliderer med gjenstander og blir ødelagt, 1 til 10.000.– Vi flyr inn i det ukjente. Jeg mister ikke nattesøvnen over dette, men i morgen kveld blir det litt drama, sier Stern.