Dette kan avgjøre om du blir deprimert

Noen mennesker har et gen som gjør at de blir mer påvirket - negativt eller positivt - av opplevelser i barndommen enn andre mennesker.

Foto: Scanpix

Det betyr at de har større tendens til å bli deprimerte på grunn av for eksempel misbruk eller annen svikt i barndommen, skriver voksnekvinder.dk.Men resultatene utfordrer også den tradisjonelle tankegangen om depresjon, fordi det som kan betraktes som et risikogen for depresjon  én sammenheng, faktisk kan være en fordel i en annen.Forskere ved University of Melbourne har undersøkt hvorfor det kun er noen voksne som har opplevd seksuelt eller fysisk misbruk som barn, som utvikler alvorlig depresjon.Forskningen har fokusert på et bestemt gen, kalt SERT, som transporterer det stemningsregulerende stoffet serotonin. Det finnes tre typer av SERT-genet, og en av variantene gjør at man er mer tilbøyelig til å ha alvorlige depressive symptomer senere. Deltagere med den samme gentypen som ikke var utsatt for misbruk, var imidlertid gladere enn resten av befolkningen.Dette får forskere til å tro at man skal se depresjon med nye briller, fordi genet kan signalisere en persons risiko for depresjon, særlig hvis de har vært misbrukt som barn. Det kan hjelpe legene til å identifisere pasienter som har bruk for ekstra hjelp.