Graviditet gir knivskarp hjerne

Høygravide kvinners hjerner er skarpe og bedre enn hjernen til deres ikke-gravide medsøstre.

Foto: Scanpix

Når høygravide kvinner gkemmer noe, ikke kan konsentrere seg eller er forvirret, så skyldes det ikke svangerskapet og alle hormonsvigningene som følger med, skriver videnskab.dk.For selv om magen er stor og tung, og kroppen ikke beveger seg i rakettfart, så er det på dette tidspunktet full fart i hjernen til gravide.En ny kanadisk studie viser at den mengden av kjønnshormon som man har i de siste to trimesterne ofte virker som en slags mental doping, som får hjernen til å bli skarp og arbeide effektivt. Hos de kvinnene som ikke opplever denne hjerneboosten, sees det en økt tilbøyelighet til depresjoner og fødselsdepresjon.- Undersøkelsen viser at langt de fleste gravide utviser bedre kognitive funksjoner som oppmerksomhet, reaksjonstid, innlæring, overblikk og problemløsning enn de ikke-gravide testpersonene. Artikkelen peker på at de høye mengdene av kjønnshormonet i østrogen i den siste delen av graviditeten virker forsterkende på visse av hjernens prosesser og det gir mange økt energi og overskudd i tiden like før barnet kommer, sier Vibe Gedsø Frøkjær som er lege ved neurobiologisk forskningsenhet på det danske Rigshospitalet.