Er den historisk lave renteprosenten et grønt lys til en kjøpsfest eller en festbrems? - Jeg sier som Ole Brumm, ja takk til begge deler, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. I følge forbrukerøkonomen kommer det an på livssituasjonen til hver enkelt.- Økonomisk nedgangstid betyr at vi får mer å rutte med fordi renten settes ned. Det betyr også at vi får mindre for sparepengene våre. Hva du skal gjøre med overskuddet og pengene du har på bankkonto avhenger helt av din økonomi og livssituasjon. Selv om nedgangstidene ikke har truffet deg, bør man være forberedt på at noe kan skje. Du kan bli syk, arbeidsledig, oppleve samlivsbrudd eller renten kan gå opp på sikt. Her er Sandmæl sine tips til hvordan du kan få mest ut av den lave renten:1. Prioriter de ekstra rentepengene til å betale ned på gjelden til et konfortabelt nivå og bygg opp en buffer til uforutsette utgifter. 2. Sparepengene du har i banken og de ekstra rentepengene kan være en gyllen mulighet til å få pengene til å få pengene til å vokse.
Få sparepengene til å yngleRust deg oppNordmenn liker trygghet
- For å få pengene dine til å yngle er det viktig å ha et mål. Tenk på hva du ønsker å bruke pengene på, hvor lenge det er til du skal bruke pengene og hvilke risiko du er komfortabel med å ta. Er det lenge til du skal bruke pengene kan du nemlig tillate deg å ta litt mer risiko, forklarer Sandmæl.- Mitt råd er å spre investeringene dine, slik at du har flere bein å stå på. I tillegg er avkastningspotensialet langt større enn om du kun sparer i bolig og bank.Sandmæl mener kortsiktige penger bør investeres i trygge produkter som bank eller rentefond. Penger du ikke skal bruke før om flere år kan settes i kombinasjonsfond, aksjefond og enkelt aksjer. - For den langsiktige sparingen anbefaler jeg å opprette en spareavtale som inkluderer aksjer. Med en spareavtale kommer du til å kjøpe aksjer både når det går opp og ned, på den måten tar du mindre risiko enn om du går all in.Med den nye renten blir det mer i lommeboka for de som har boliglån. En gjennomsnittlig husholdning med et boliglån på to millioner får 3000 kroner ekstra i året. Ferske tall fra en forbrukerundersøkelse gjennomført av SIFO viser at betalingsproblemer henger sammen med renteøkning. De viser også at stadig færre nordmenn er rustet for en økning på utgiftsposten. - Den lave renten gir deg mulighet til å skape et større rom i økonomien din. Bruk dagens lave renteprosent til å spare opp penger til en regnværsdag. Et lån er langsiktig, en renteøkning kan komme, og da må man ha paraplyen klar. Det kan være vanskelig å snu usunne vaner, advarer Sandmæl.Den lave renten gir også rom for å betale ned ekstra på lånet slik at du får en komfortabel gjeldsgrad. Over 200.000 nordmenn har mer enn en million stående på konto. - Grunnen til det tror jeg er fordi vi er trygghetsorienterte, i tillegg gjør velferden vår at vi ikke er så opptatt av å få mest mulig ut av pengene våre, sier Sandmæl.Økonomiske nedgangstider skremmer mange nordmenn fra å kjøpe. - Nordmenn har en tendens til å gjøre sine økonomiske investeringer når prisene er på vei opp og når markedet er bra. Ikke bli skremt hvis aksjemarkedet går ned, med en månedlig spareavtale kjøper du da på salg, avslutter forbrukerøkonomen.