- Våkn opp, og det raskt!

Bedrifter som ikke innser den økonomiske verdien av mangfold vil forsvinne med den neste generasjonen forbrukere, mener Dell-topp Claire Vyvyan.

- Skal man være toppsjef og småbarnsmor må man ha en støttende ektemann og et godt nettverk. Har du det, finnes det ingen begrensninger for hvor langt du kan nå. Men det er umulig å få det til alene, sier britiske Claire Vyvyan, Vice President for Enterprise Soloutions Group i Dell. Under "Dell Solution Tour" som ble avholdt på Oslo Plaza nylig, ledet Vyvyan en «mangfoldsslunsj» sammen med selskapets norske sjef Solveig Kristiansen. Etterpå fikk HegnarKvinner snakke med Vyvyan om hennes vei til toppen, og om hvorfor Dell og flere av de mest innovative bedriftene i verden nå satser så knallhardt på mangfold.Manglende likestillingSom trebarnsmor og toppsjef med tretti år i bransjen bak seg, kjenner Vyvyan godt til utfordringene ved å være kvinne i en mannsdominert industri.En del kvinnelige ledere i Norge er lei spørsmålet om hvordan de kombinerer det å være mor med lederkarrieren. Synes du det er diskriminerende å bli spurt om dette?- Jeg mener det er et relevant spørsmål. Fremdeles er det slik at verden forventer at mødre skal være hjemme med barn. Når barna mine blir syke ringer skolen meg, og ikke mannen min. Selv om de vet at jeg med all sannsynlighet befinner meg i et annet land og at han er hjemme, så ringer de alltid meg. Slike erfaringer viser at vi ikke har nådd full likestilling. Eneste kvinnen i klassenOpprinnelig ville Vyvyan studere idrett, men faren insisterte på at hun skulle studere matte i tillegg. - Han ville ikke betale for utdanningen min hvis jeg ikke tok matte. Jeg fant heldigvis ut at jeg er matematisk og analytisk anlagt, så jeg gikk fra matte til informatikk, og ble der. Hva var det som tiltrakk deg med IT?- I de tidlige dagene var det kodingen. Logikken bak koder var så spennende. I senere tid har teknologi forandret verden fullstendig, og det fortsetter den med. Så for meg er det innovasjonen som er mest appellerende, det teknologien kan gjøre for folk. Jeg er opptatt av at vi må bygge teknologi som passer for alle, ikke bare de store selskapene.Hvordan opplevde du det å være kvinnelig ingeniør så tidlig i bransjens utvikling?- Det var et veldig mannsdominert miljø, og det er det fremdeles, selv om det har blitt bedre. I de tidlige årene var jeg nesten alltid den eneste kvinnen. Jeg var den eneste kvinnen i selskapene jeg jobbet for, og i studietiden var jeg den eneste kvinnen i klassen min på tretti elever. Men det gikk helt OK.Og siden den gang har bransjen endret seg enormt, understreker Vyvyan.- For tretti år siden var IT en eksklusiv verden, bare de store selskapene hadde tilgang til teknologi. De fleste som jobbet med det var menn, og teknologien fulgte en mannlig agenda. Men i løpet av tretti år har teknologien blitt tilgjengelig for alle og med det har det også skjedd en naturlig endring i industrien. Mangfold er ikke merkevarebyggingDet er to grunner til at mangfold er så viktig for Dell og andre bedrifter i IT-bransjen, forklarer Vyvyan.- For det første ønsker vi å sikre de beste hodene. I Europa reduseres folketallet jevnt og trutt, og når folketallet synker begrenses tilgangen på talenter. Fortsetter utviklingen vil problemet bli mer påtrengende de neste tiårene. For det andre: Det er tyveåringene som utvikler den nye teknologien, men de som kjøper den og skal bruke den, er over 60. Så når vi skaper teknologi må vi huske på hvem kjøperne våre er. Vi trenger folk som ser og forstår de ulike behovene. Hva gjør dere i Dell for å skape mangfold i bedriften?- Mangfold er helt avgjørende for oss, og det er vi opptatt av å kommunisere utad. Det handler ikke om merkevarebygging, det er en makroøkonomisk agenda. Vi har lenge vært opptatt av mangfold fra et kjønnsperspektiv, og har vel 35 prosent kvinner, så det er ganske bra for et IT-selskap, selv om vi ikke er helt i mål. Men vi er også opptatt av mangfold i et større perspektiv. Mye arbeid gjenstår for å sikre nok mangfold innen områder som alder, religion og nasjonalitet. Det viktigste tiltaket for å få kvinner opp og frem i en bedrift å tilby mentorsamtaler, mener Dell-sjefen.- Det trenger ikke være en kvinne, men det å få tilgang til samtalene som foregår på et nivå over en selv er avgjørende. Hvis du ikke forstår hva som driver selskapet og de avgjørelsene som tas, så er det vanskelig å nå opp. Menn har alltid hatt eldre mannlige sponsorer, så det er viktig at kvinner har tilgang på den samme informasjonen. Hvor som helst og når som helstFor å få flere kvinner inn i IT, mener Vyvyan at man fra en tidlig alder må få jenter til å undre seg over hvordan ting fungerer og er satt sammen.- Alle barn bruker teknologi, men man må få dem til å spørre seg hvordan noe fungerer. Hvordan kan «snappen» fly hele veien til Australia på et par sekunder? Man bør også oppfordre døtrene sine til å jobbe i IT, for da vil de alltid ha en jobb. Og bare så det er sagt - det finnes mange andre jobber innen IT utover ingeniør-yrket.Noen av de største IT-selskapene i Silicon Valley har kvinner på topp. Hvor viktig er disse rollemodellene?- Det er mange gode kvinnelige rollemodeller innen teknologi, og det har alltid vært noen suksessfulle kvinner man kunne se opp til. Men teknologiselskapene har også blitt mer fleksible. De har ikke lenger ni til fem-struktur, men baserer seg på teknologi og en «jobb hvor som helst og når som helst»-strategi. Det gjør bransjen særlig tiltrekkende for kvinner, men også for familier og ansatte generelt. Toppsjef i Yahoo, Marissa Mayer, er for tiden gravid med tvillinger og har gjort det klart at hun skal tilbake i jobb kort tid etter hun har født. Er det umulig å unngå slikt press når en jobber som sjef i et stort selskap?- Jeg tror ikke det er press, jeg tror det er et personlig valg hun har tatt, og det er sikkert riktig for henne. Men når du er toppsjef gir du jo signaler til resten av selskapet, så jeg synes det er viktig at man gir klar beskjed til de ansatte om hvorfor man velger som man gjør, slik at ikke andre føler seg tvunget til å ta det samme valget. Da jeg fikk mine barn fantes det ikke permisjonsmuligheter, så alle mine tre tilbragte sine første måneder på kontoret mitt.Våkn opp!Hva er ditt råd til bedrifter som ikke tror at mangfold er lønnsomt?- Våkn opp, og det raskt! Verden forandrer seg rundt dere! Hvis din business ikke forstår dette går den glipp av store muligheter og vil forsvinne med den neste generasjonen forbrukere, avslutter Vyvyan.