Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) avholdt onsdag konferansen «Boligmarkedet» på konserthuset i Oslo.Blant foredragsholderne var Marte Gerhardsen, leder for Tankesmien Agenda.
Hun tok til orde for mindre skatt på inntekt, og mer skatt på eiendom, arv og formue - slik hun gjør det i et innlegg i Finansavisen onsdag.Derfor er hun også enig i om å redusere skatten på inntekt, men samtidig uenig i at en styrer unna økt boligskatt.- Vi vil ikke skatte mer, men smartere. Høyere skatter trenger vi ikke, sa Gerhardsen.Finansminister Siv Jensen - en annen foredragsholder på dagens konferanse - varslet allerede da Scheel-utvalget kom med sin utredning i fjor at økt boligskatt ikke står på regjeringens meny.Dette var et budskap Jensen gjentok onsdag.Gerhardsen la i sitt foredrag ikke skjul på at skatter har svakheter i seg.- Alle skatter er skadelige i større eller mindre grad, fordi de har en vridningseffekt - de påvirker atferden vår. Men skatter på inntekter er mer skadelige enn skatter på eiendom, sa hun.- Skatt på eiendom gir ikke mindre eiendom, men skatt på inntekter gir mindre arbeid. Og i vår globale verden, der formuer flyttes over grenser, er eiendom i tillegg vanskelig å flytte, fortsatte Gerhardsen.Hun påpekte så at staten gjennom dagens boligbeskatning subsidierer norske boligeiere med rundt 50 milliarder kroner i året.- Vi snakker om en omfordeling til dem som har en bolig, fra dem som ikke har en bolig. Og de som tjener mest på dette, er dem med størst lån og størst bolig, sa Agenda-lederen.Videre synes Gerhardsen den nevnte utredningen fra Scheel-utvalget var god.- Det blir utrolig viktig at vi får et robust skattereform, der systemet ikke endrer seg med regjeringene.- Samtidig ser det ut som at dagens regjering har lest bare halve utredningen; den om kuttene, men ikke delen om inndekning, fortsatte hun.Gerhardsen advarte til slutt mot å ta for mye av oljefondet.- Vi blir flere eldre, og færre til å finansiere de eldre. Bruker vi mer nå, blir det mindre penger til å bygge velferd i fremtiden, når vi trenger pengene.- Dette er uansvarlig i forhold til fremtidige generasjoner, avsluttet hun.