Jenter over hele verden føler seg utrygge på skolen

Tre av fem jenter føler seg ikke trygge på skoleveien. Og en av to jenter føler frykt for å gå på skolens toaletter.

Aktivitet i et klasserom på Kiziguro Secondary School i Rwanda, en av samarbeidsskolene i årets OD-prosjekt 'Ung fremtid i Rwanda. Skole for alle også jenter'. Foto: Plan Norge / Scanpix

Dette kommer fram i den årlige Jenterapporten, utgitt av Plan International.– Dette kan vi ikke akseptere. Det viser hvor viktig det er, ikke bare å jobbe for å få jenter inn i skolen, men også å sørge for at jenter sikres en trygg skolehverdag, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.I en undersøkelse forteller 4.219 jenter fra Pakistan, Zimbabwe, Ecuador og Nicaragua om vold og overgrep.– Min drøm er å bli en politikvinne, så jeg kan hjelpe folk som har opplevd lignende situasjoner som meg, sier Jennifer på 16, som selv ble gravid og misbrukt da hun var 14.– Jeg sier til mine skolevenninner at de må melde enhver form for overgrep til politiet, sier en annen jente fra Zimbabwe.Rapporten "State of The World's Girls Report: The Unfinished Business of Girls' Rights" blir utgitt i forbindelse med FNs jentedag 11. oktober.– Denne viser med all tydelighet at vold og overgrep i forbindelse med skolen er et enormt problem, som i mange tilfeller fører til at jenter slutter på skolen og får framtiden ødelagt. Og dessverre er ikke disse de eneste landene hvor jenter opplever en utrygg skolehverdag, sier Øyen. (©NTB)