Grieg er selv en av Norges mest profilerte næringslivstopper. Juryen har lagt vekt på at hun er en sterkt og tydelig røst og har et ektefølte engasjement i samfunnsdebatten.– Hun har en posisjon der hun slett ikke hadde trengt å stå på for disse sakene, men hun gjør det likevel, heter det i juryens begrunnelse.Likestillingsprisen får hun ifølge juryen for sin innsats for å synliggjøre at det er langt igjen før vi får likestilling i arbeids- og næringslivet.
Skapte rabalder– Inspirerer
– Makan! tvitret skipsrederen da Telenor-styret valgte ny konsernsjef tidligere i år. Heller ikke denne gangen falt valget på en kvinnelig kandidat. Twittermeldingen startet en debatt om valg av toppledere i deleide, statlige selskaper.– Den diskusjonen hun reiste, får nok effekt neste gang en ny toppleder skal inn i et delstatlig selskap. Det vil nok være en tydelig bakgrunn for den tilsettingen som kommer, sier Hans-Erik Skjæggerud, juryleder og leder i arbeidstakerorganisasjonen Parat.Kjønnsulikhetene i arbeidslivet er utrolig gjenstridige, påpeker juryen. Ikke bare ligger Norge på 50. plass i FNs arbeidsorganisasjon ILOs oversikt over kvinner i ledelse – problemet eksisterer i de fleste bransjer og på alle nivåer.– Skal vi komme bort fra de mange rekrutteringsprosessene som skjer med skylapper i lukkede rom, må den tradisjonelle tenkningen utfordres gang på gang, mener Skjæggerud.Juryen mener personer som Elisabeth Grieg bidrar til å inspirere kvinner i nærings- og arbeidsliv. Hennes utspill blir lagt merke til. De kommer tross alt fra en kvinne som ifølge Kapital er rangert på plass 139 av landets 400 rikeste og er blant de mektigste kvinnene i Norge.Grieg er deleier i Grieg-gruppen, administrerende direktør i Grieg International og har bakgrunn som president i Norges Rederiforbund. Men hun er også kjent for å engasjere seg på andre områder, blant annet som styremedlem i SOS-barnebyer og The Sahara Forest Project.Nylig utfordret hun regjeringen og næringslivsledere til å gjøre mer for syriske flyktninger. Hånden vi rekker ut er altfor kald, mente hun. Grieg-stiftelsen fulgte selv opp med å gi 1 million kroner til et utdanningssenter for syriske flyktningbarn i Jordan. (©NTB)