May-Britt Moser: Livet er endret etter nobelprisen

Den mørkeblå kjolen har hun gitt bort, men prissummen vet hun ennå ikke hva hun skal gjøre med.

May-Britt Moser - Foto - NiT

Det har snart gått ett år siden May-Britt Moser, ektemannen Edvard og kollegaen John O'Keefe ble tildelt nobelprisen i medisin for å ha oppdaget hjernens «indre GPS».Ifølge May-Britt Moser har tiden gått svært fort, men én ting er sikkert, prisen har gledet mange, ikke bare Moser selv.– Ett år ... Tiden går så fort når man blir eldre. Det jeg har kjent, er at det har vært utrolig morsomt å kunne gi noe tilbake, særlig til Trondheim og Norge, sier Moser i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.– Rørende reaksjonerDet siste beviset kom for noen uker siden. Under en jazzkonsert i Trondheim kom en ukjent kvinne fram til henne.– Hun fortalte at hennes mann var gått bort som følge av kreft et halvt år tidligere. «Det vi snakket om like før han døde, var hvor fint vi begge syntes at det var at dere vant nobelprisen», sier Moser.– Og hva følte du da?– Man blir nesten litt redd. Det hun forteller er så rørende, og jeg ga henne en stor klem og takket henne.Fryktet jantelovAt ekteparet Moser gledet seg stort over prisen, var en selvfølge. Men de mange positive reaksjonene fra omgivelsene kom som en overraskelse.– Det finnes jo noe som heter janteloven, og jeg tenkte at det ville være en tanke som folk hadde, men det har hatt motsatt effekt. Varmen og opplevelsen av å dele noe så stort har vært helt utrolig.Nylig kom også beskjeden om at enken Pauline Braathen gir cirka 50 millioner kroner til et forskningssentrum i Trondheim, noe som ifølge Moser er «fantastisk, som manna fra himmelen».– Braathen har sagt at hun håper at donasjonen kan bidra til å løse gåten om sykdommen Alzheimer. Hvordan ser du på mulighetene?– Jeg er faktisk ganske optimistisk når det gjelder visse deler, slik det er for kreftforskningen. Det viktigste er å få til en tydelig diagnose og gjøre det mulig å stanse sykdommen så tidlig som mulig. Målet er å finne årsaken til at Alzheimer oppstår, men det vil nok ta lang tid, sier Moser.Ingen TV-seerNår det om drøye to måneder igjen er klart for prisutdeling og gallafest i Stockholm, kommer Moser ikke til å følge med på TV.– Jeg ser sjelden på TV, fastslår hun.Prispengene står også urørte.– Vi har ikke bestemt oss ennå, sier hun.– Dere har hatt et år på dere?– Jeg vet, men vi har så mye å gjøre, sier May-Britt Moser. (©NTB)