Samlivsproblemer kan skade fosteret

Stress i svangerskapet øker risikoen for infeksjoner hos spedbarn, viser ny forskning.

par_krangle.jpg

Stress og dårlig samlivskvalitet øker mengden av stresshormonet kortisol i kroppen. Det er velkjent at forhøyet kortisol øker risikoen for infeksjonssykdommer, skriver NRK.no.Nå viser en norsk studie at gravide som sliter med samlivsproblemer og dårlige sosiale relasjoner kan overføre denne infeksjonsrisikoen til barnet.– Mye tyder på at barnets immunforsvar påvirkes av stress hos mor forårsaket av dårlig samlivskvalitet. Risikoen for infeksjoner øker hos begge. Dette dreier seg om forkjølelse, halsinfeksjon, lungebetennelse, RS-virus, falsk krupp, oppkast og diaré, sier doktorgradsstipendiat Roger Ekeberg Henriksen ved Høgskolen i Bergen til NRK.no.Hans forskning viser at sosiale relasjoner er viktigere for den fysiske helsa enn mange kanskje tror.– Samlivet med partneren har aller størst betydning, sier Henriksen til NRK.no. Han er i ferd med å fullføre en doktorgrad ved Universitetet i Bergen om hvordan helsa påvirkes av sosiale relasjoner, sier Henriksen til NRK,