Derfor blir Holmenkollen farget oransje på onsdag

25. november er den internasjonale dagen for å stanse all vold mot kvinner. I Oslo markeres dagen ved å lyssette Holmenkollbakken i oransje.

Foto: Scanpix
Kultur

Fra kl. 16.00 onsdag 25. november lyssettes Holmenkollbakken i oransje, og det kjente hoppanlegget er i godt internasjonalt selskap. Ute i verden lyssettes flere kjente bygg og landemerker samme dag etter initiativ fra FN, blant annet Kristusstatuen i Rio, Niagarafallene, EU-Parlamentet i Brussel, de gamle byggene i Petra i Jordan og Empire State Building.Organisasjonen FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål er norsk nasjonalkomité for FNs kvinneorganisasjon UN Women. Oslo kommune takket ja til initiativet til å lyse opp Holmenkollenbakken i anledning den globale kampanjen mot vold mot kvinner.Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS, synes det er flott at Oslo og Norge er med på å ta avstand fra all vold mot kvinner.– Vold mot kvinner er ikke en naturkatastrofe som rammer uten at vi kan gjøre noe. Vold mot kvinner kan forebygges, og det kan unngås. Her må alle gjøre en innsats, sier hun.Ifølge FN har omtrent en av tre kvinner i verden opplevd fysisk eller psykisk vold i verden, og de fleste av kvinnene opplever at det er partneren som utsetter dem for det. Ved å lyssette Holmenkollanlegget i oransje, er Oslo kommune med på å sette søkelys på vold mot kvinner som et betydelig samfunnsproblem.– Hver tredje kvinne vil i løpet av livet bli utsatt for seksuelle overgrep eller vold. Overgrep mot kvinner skjer i alle verdens land og kulturer. Dette er et betydelig samfunnsproblem og trenger all drahjelp og oppmerksomhet som det kan få. Når Oslo-borgerne ser Holmenkollen lyse oransje i vintermørket, håper jeg at det gir rom for ettertanke og handling, sier Geir Lippestad, byråd for næring og eierskap.Lippestad og Lindstad er tilstede når lyssettingen starter kl. 16.00, og det oransje lyset vil vare til dagslyset inntreffer torsdag 26. november.

Nyheter
Kultur