Grunnlaget redder Bjørndalen

Til tross for sommerens sykdomsavbrekk er Ole Einar Bjørndalen (41) optimist foran sesongåpningen i skiskyting. Det takker han eget treningsgrunnlag for.

Ole Einar Bjørndalen Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Kultur

Skiskytterkongen fra Simostranda fryktet at den forestående VM-sesongen kunne gå i vasken da han gikk glipp av to måneder med trening i juni og juli. Snaut fire måneder senere er han klar for sesongåpning på Sjusjøen med en god følelse i kroppen.At han skulle stå såpass godt forberedt allerede i november, hadde han ingen tro på da sykdommen herjet i kroppen.– Overhodet ikke. Jeg fryktet for hele sesongen etter å ha vært syk i åtte uker. Det var ingenting som fungerte. Jeg ble litt frisk, men så syk igjen. Det skjedde fire ganger, sier Bjørndalen til NTB.Tiden etter at han ble friskmeldt har vært brukt godt. Kroppen har i tillegg absorbert treningen bedre enn hovedpersonen hadde drømt om.– Jeg må innrømme at jeg er overrasket over at kroppen har svart så bra på treningen. Det har vært mye bedre i år enn tidligere, sier Bjørndalen.Topp motivertAt han ikke ble satt lenger tilbake av det uforholdsmessig lange sykdomsavbrekket, takker han mange års opparbeidet treningsgrunnlag for.– Det ser ut til at det har vært veldig viktig. Hadde jeg ikke hatt det (treningsgrunnlaget), hadde jeg ikke kommet så raskt tilbake igjen. Da jeg for alvor begynte å gjøre de tunge løftene treningsmessig, gikk det veldig fort, sier 41-åringen.To måneders treningspause i sesongoppkjøringen har han aldri opplevd tidligere i karrieren. Bjørndalen avviser imidlertid at det ble en ekstra motivasjon å bevise at han kunne takle den situasjonen også.– Motivasjon har aldri vært noe problem for meg. Uansett om ting ikke har gått på skinner, eller om jeg har vært fryktelig god, så har motivasjonen vært den samme. Så akkurat det har jeg ikke tenkt på, sier han.Da NTB snakket med skiskytterkongen i forbindelse med et testrenn i Holmenkollen tidligere i høst, hevdet Bjørndalen at han tidsmessig hadde kniven på strupen med tanke på den kommende VM-sesongen. På spørsmål om han puster litt roligere nå, svarer veteranen:– Kniven på strupen har jeg fortsatt. Samtidig er jeg veldig glad for at kroppen responderer på trening, og at jeg tåler trening. Jeg blir bedre for hver uke, og det er bra.To strake seirerSykdomsproblemene medførte at Bjørndalen måtte nøye seg med ett høydeopphold i sesongoppkjøringen. Det ble avsluttet såpass nylig at 41-åringen nøyer seg med å gå ett renn på Sjusjøen denne helgen. Årsaken er at veteranen fra Simostranda har dårlige erfaringer med å presse kroppen hardt rett etter et opphold i høyden.De siste to sesongene har han reist hjem fra Sjusjøen med seier i bagasjen. Selv er skiskytterkongen usikker på om den historien gjentar seg på søndagens fellesstart på Natrudstilen.– Jeg trener mye om dagen, og er i ferd med å gå meg inn på ski. Jeg forventer at det kommer et løft inn mot verdenscupåpningen i Østersund, sier Bjørndalen.Da skiskytterne inviterte til pressetreff fredag sa idrettssjef Roger Aa Djupvik at han ikke forventer at noen av de norske skal være i toppform allerede nå. Bjørndalen tror samtidig at skiskytterpublikummet får servert gode resultater i nær framtid.– Det er flere av disse gutta som kommer til å vinne verdenscuprenn før jul. De er i hvert fall i god nok form til å gjøre det, sier han.– Vinner du renn før jul?– Det vet jeg ikke, men jeg skal i hvert fall levere gode renn allerede før jul, sier Bjørndalen. (©NTB)

Nyheter
Kultur