Krohn Traaseths gründertips: Ikke gi deg

Da Anita Krohn Traaseth avholdt middag for åtte kvinnelige gründere, rådet hun entreprenørene til å stå på, også i perioder med motgang.

Kultur

- Jeg har sjelden, hvis aldri, opplevd slik energi og entusiasme rundt et middagsbord, sier Marianne Haugland Hindsgaul til Hegnar.no.Hun en av gründerne bak Bubbly, et selskap som produserer mini-butikker. Mandag var hun én av de åtte utvalgte kvinnelige entreprenørene som deltok i en middag hjemme hos Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.Menn har spisse albuerArrangementet ble en tidlig markering av Woman’s Entrepreneurship day, som går av stabelen torsdag. Nok en gang skal fokuset rettes mot den smale andelen kvinnelige gründere i landet. Bare 30 prosent av norske gründere er kvinner, viste undersøkelsen Global Gender Gap i 2014.- Menn har spissere albuer og investerer heller i andre menn enn kvinner, tror Haugland Hindsgaul, som delte plassen rundt middagsbordet med gründerne bak Kompass & CO, Masalamagic, North Coctails, Mattekrets, Jomfrureiser og Sharemy3D.Kvinner må bli tøffere til å stå frem, ta ansvar og synliggjøre hva de er gode på, mener Bubbly-gründeren.- Vi må tro på oss selv, hvis ikke vil ingen andre gjøre det. Si at du lykkes, det er da du lykkes, påpeker hun.

Kanondyktige entreprenørerInnovasjon-Norge sjefen mener det er viktig å markere tiltak som Women’s entrepreneurship day for å motivere og mobilisere flere kvinner til å bli entreprenører, skape nye bedrifter, arbeidsplasser og derav få flere kvinnelige eiere og investorer. Hun var glad for å kunne invitere gründerne til en middag ved spisebordet hjemme på Ullern.- Det var rett og slett en ære å få anledning til å ha åtte så kanondyktige kvinnelige entreprenører rundt middagsbordet, sier Krohn Traaseth til Hegnar.no.- Denne middagen handler i stor grad om å koble de kvinnelige talentene slik at de får et større nettverk, kan dele erfaringer åpent, bli inspirert av hverandres vekstambisjoner og også samarbeide der det er relevant, fortsetter hun og avslører at det ble diskutert mange ulike tema rundt middagsbordet.- For eksempel viktigheten av å ikke gi seg når ingen tror på deg, ingen vil støtte deg – det handler om å levere på tross av, og ikke på grunn av.Ser endringerKrohn Traaseth tror den manglende kjønnsbalansen blant norske gründere handler om å se konsekvensene av endring i tradisjonelle karrierevalg.- Kvinnelige grundere har også i stor grad startet levebrødsbedrifter kontra internasjonale vekstbedrifter. Men vi ser endringer, interessen har økt betraktelig blant kvinnene.Trakk dere noen konklusjoner i løpet av kvelden?- Ja, alle fikk i oppgave å skrive ned konkrete to do-lister etter å ha fått innspill, råd og forslag fra hverandre, sier Krohn Traaseth som har lovet å invitere damene tilbake om ett år for å se hvordan det har gått med deres vekstambisjoner.
Gjør tilgjengelighet tilgjengeligInitiativtakeren for middagen var Babou Olengha Aaby, som står bak crowdfunding-selskapet The Next Billion, tidligere Mums mean Business. Selskapet bistår kvinnestyrte bedrifter med å fremdrive kapital.Konseptet «Acess2», skal månedlig gi kvinnelige gründere direkte tilgang til innflytelsesrike personer som kan hjelpe gründerne med å skaffe langt mer immaterielle verdier, som erfaring, kunnskap og nettverk. Den første middagen ble avholdt hos Rolf Assev i StarupLab.- Vårt mål er å gjøre tilgang mer tilgjengelig, sier Olengha Aaby, som har tro på at det å gi kvinnelige entreprenører tilgang på finansiering, markeder, nettverk og utviklingsmuligheter, vil skape flere bærekraftige vekstbedrifter.- Vi ville gi kvinnelige gründere offline tilgang til de vekstmulighetene vi tilbyr online gjennom vår plattform, sier hun, og forteller at middagen hos Anita var helt spesiell.- Jeg skulle ønske folk fikk oppleve øyeblikk som det ved Anitas spisebord i går, og for en måned siden ved Rolfs bord. Virkelig inspirerende, forteller hun.
 Utrolige kontakterGründer Haugeland Hindsgaul opplevde at hun fikk mye ut av gründer-middagen.- Jeg følte at de tilbakemeldingene jeg fikk var konstruktive og ekte. Det var utrolig motiverende og gav masse energi. Jeg følte meg sett og fikk bekreftelse på at det vi har gjort og det vi tenker å gjøre er rett. Anita gav meg innspill om veien videre vedrørende vår globale satsing og kom med forslag til konkrete muligheter i Innovasjon Norge. Jeg ble kontaktet allerede dagen etter av Innovasjon Norge med tilbud om plass på deres neste Business Bootcamp i Oslo, forteller hun, og legger til:- Jeg knyttet også utrolige kontakter med de andre kvinnelige entreprenører som var på middagen som jeg kommer til å holde kontakten med videre.Etter middagen fikk gründerne Krohn Traaseths bok «Godt nok for de svina». I den skrev alle konkrete mål de skulle jobbe med frem til de møtes neste gang – 16.11.2016.

Nyheter
Kultur