Mener statsråd går i lakksko på hålkeføre - får svar på tiltale

Helgens uttalelser fikk spillselskap til å reagere. Kulturminister Thorhild Widvey forklarer.

Kultur

I et intervju med Vårt Land i helgen varslet kulturminister Thorhild Widvey en intensivert kamp mot internasjonale spillselskaper i regjeringens nye Handlingsplan mot spilleproblemer.Der falt uttalelsen om at internasjonale spillselskaper ikke kommer til å få lisens.Spillselskapet ComeOn reagerer på uttalelsen, og skriver i en pressemelding mandag at uttalelsen er stikk i strid med regjeringens politiske plattform - Sundvolden-erklæringen.Har fått to utredningerI Sundvolden-erklæringen står det at «regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer».I etterkant av to utredninger (én fra Rambøll, én fra Lotteritilsynet) som belyste de økonomiske konsekvensene av en sånn lisensordning, sendte Kulturdepartementet 8. juli ut et høringsbrev, med høringsfrist 1. desember.Høyre-statsrådens uttalelse kom dermed altså kun tre dager før høringsfristen går ut.- Lakksko på hålkeføreDet synes spillselskapet ComeOn er ganske spesielt.- Helgens manøver minner om lakksko på hålkeføre. Å gå mot sin egen regjering på oppløpssiden av en stor høringsprosess virker i beste fall klønete. I verste fall inkompetent, uttaler spillanalytiker Frank Porturas ifølge en pressemelding.- Uansett spiller Widvey høyt, og det gir lav odds hos oss, legger han til.Porturas snakker om oddsen selskapet har satt på at Widvey nå blir første statsråd som må gå: Kun tre ganger innsatsen.- Politiske realiteterFinansavisen og Hegnar.no har mandag bedt kulturministeren om å kommentere sine uttalelser til Vårt Land i helgen, og Widvey mener hun bare forholder seg til politiske realiteter.- Det er bare å telle seg frem til antall dager som må til før en evt. lovendring kunne trådt i kraft. Pengespillsmeldingen skal legges frem høsten 2016, og Stortinget kan debattere og behandle saken vinteren 2017, sier hun.- Skulle man - mot formodning, basert på hva flertallet i Stortinget mener i dag - endre pengespillsloven, må denne bearbeides og sendes på høring etter at meldingen er behandlet. Det sier seg selv at dette ikke er mulig innenfor denne stortingsperioden, sier Widvey.- Ingen forslag om å endreHun viser videre til hva Sundvolden-erklæringen faktisk sier, og at ingen har fremmet forslag om å endre dagens enhetsmodell.- Regjeringserklæringen sier at det skal utredes en lisensordning for å se om man kan kombinere sosialpolitiske hensyn med økte økonomiske rammebetingelser for idretten, og jeg har fått to rapporter som sier at dette ikke er mulig, avslutter hun.

Nyheter
Politikk