Slik får du mest ut av «Black Friday»-handelen

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, deler sin fem beste tips for å få mest ut av supersalget.

De siste årene har «Black Friday» fått et stødig fotfeste her i Norge. Det var visstnok i 2009 at begrepet først ble tatt i bruk i reklamesammenheng her til lands, og i år forventer handelsstanden å omsette for store summer denne dagen.Som mange vet kommer tradisjonen fra USA og Canada, og finner sted dagen etter Thanksgiving. Navnet skal, i følge Wikipedia, ha oppstått i Philadelphia og ble opprinnelig brukt til å beskrive den tunge og forstyrrende trafikken som oppstod denne dagen.I senere tid er begrepet «Black Friday» blitt brukt til å beskrive at handelen denne dagen bidrar til at butikkene går med overskudd. Altså at røde tall (som er minustall i et regnskap) blir svarte (som er plusstall i et regnskap).Heftig handelOgså den norske handelsstanden regner med at det blir heftig handel denne fredagen.Mange vil nok benytte anledningen til å kjøpe julegaver, og det er ingen tvil om at man kan gjøre gode kupp. Men har du tenkt deg ut på tilbudsjakt, enten i fysiske butikker eller på nett, er det viktig å huske på at det er lett å handle mer når det er salg.Det kan også lønne seg å forberede seg litt før salget:Skriv en handlelisteHar du tenkt å benytte anledningen til å kjøpe julegaver, er det lurt å skrive opp hvem du skal handle til og kanskje gjøre seg opp en mening om hva man skal kjøpe.Sett en grenseFor å unngå at du bruker for mye penger, er det lurt og på forhånd bestemme hvor mye penger du skal bruke på hver enkelt gave og totalt. Også om du bare skal kjøpe ting til deg selv, kan det vært lurt å gjøre seg opp en mening om hvor mye penger man har tenkt maksimalt handle for.Sjekk prisSpør butikkpersonalet hva varen opprinnelig kostet om dette ikke er oppgitt. Det kan også ære lurt å spørre hvor lenge varen har vært på tilbud.Vær bevisstHandler du fra utenlandske nettbutikker, kan det være andre kjøpsbetingelser og vilkår enn i norske nettbutikker. Husk også at frakt og toll vil komme i tillegg til selve vareprisen.Tenk deg omIkke glem at det blir salg senere også, både i romjulen og etter nyttår. Kjøp kun det mest nødvendige om du har et stramt budsjett.