Livsstil får skylden for 70-90 prosent av krefthendelser

En ny forskning viser hvordan kreft oftest forekommer grunnet feil livsstil ogat det ikke bare skjer rent tilfeldig.

Foto: Scanpix
Kultur

Har de fleste som får kreft bare uflaks? Eller er kreft noe man ganske ofte kan forebygge? En ny studie viser til det sistnevnte, skriver MarketWatch.Studien, som har blitt publisert i Nature , viser at det hovedsakelig er miljøfaktorer og eksterne forhold som røyking, drikking, kosthold, for mye sol og giftige kjemikalier som forårsaker kreft.Dette fremfor indre faktorer som tilfeldig cellemutasjoner.Ifølge studien viste slike indre faktorer til kun 10 til 30 prosent av menneskers risiko for å få kreft, mens eksterne faktorer stod for 70 til 90 prosent av sannsynligheten.- Kreftrisikoen er betydelig påvirket av eksterne faktorer, konkluderer forskerne fra Stony Brook University i New York.Dersom studien er korrekt betyr det at man kan forebygge store deler av sannsynligheten for å få kreft ved livsstils forandringer.Nylig publiserte Verdens helseorganisasjon nye forskningsfunn som viser hvordan bearbeidet kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen .Nylig skrev Hegnar om at nordmenn er på krefttoppen, hvor forskere skylder på livsstilen.