Farlig virus sprer seg i Latinamerika

Et farlig mygg-virus rammer flere nyfødte i Brasil, mens mange gravide er smittet i Colombia. Nå ber colombianske myndigheter kvinner vente med å bli gravide.

Strand i Brasil - Bilde: AP

Helsedepartementet i Brasil melder at det innen midten av januar var født 3893 barn i landet med en nevrologisk lidelse som kan føre til underutvikling av hjernen, skriver NRK.no.Barna blir født med unormalt små hoder. Til nå har man fastslått at fem barn har dødd av viruset, mens 44 dødsfall blir etterforsket, opplyser departementet, ifølge BBC.En mulig sammenheng mellom et mygg-virus og den sjeldne nevrologiske lidelsen mikrocefali hos spedbarn har fått helsemyndighetene til å advare kvinner mot å bli gravide.Viruset blir spredt via Aedes aegypti-myggen som også sprer virusene som fører til gulfeber, dengue og chikungunya. Brasilianske forskere har funnet Zikaviruset i morkaken til en kvinne som spontanaborterte og mener dette er et bevis på at viruset når frem til barn i mors mage.Det finnes ingen vaksine eller behandling mot zikafeber. Brasils helseminister Marcelo Castro sier det nå gis ekstra bevilgninger til utviklingen av en.