- Slik får du mer med mindre

For å få noe nytt inn i livet må det være plass til det, skriver Feng shui-ekspert Nina Wolther.

Nina Wolther - Foto - Privat
Kultur

Statistikken viser at innen 15 januar er 90% av nyttårsforsettene våre brutt. For hver dag fremover kommer vi sakte tilbake til de gamle vanene. De fleste nyttårsforsettene har fokus på å få mer av ”noe”. Norge er igjen kåret til verdens beste land å bo i, allikevel ser jeg flere frustrerte og stressede mennesker her enn jeg ser på landsbygda på Sri Lanka – mitt andre hjemland. Vi er på søken høyt og lavt etter ”noe”, og denne lengslene fyller mange av oss med ting. Hva om denne lengselen egentlig er en lengsel etter noe vi allerede har. At hemmeligheten er å kutte NED på ting – å ha MINDRE? ”Du kan ikke fylle en kopp som er full”, sier et Zen-ordtak. For å få noe nytt inn i livet må det være plass til det. Start med å slippe alt du ikke trenger, som ligger der som fyllstoff, i livet, i klesskapet og i hjemmet ditt.  Her er 6 MINDRE  som gir der MER:#1. Færre ting - mer plassVi trenger alle noen ting i livet, men ofte kommer ønsket om flere ting helt ut av kontroll. Pareto-prinsippet, også kjent som 80/20-regelen forteller oss at omtrent 80% av effekten kommer fra 20% av årsakene. Dette gjelder våre ting også. Vanligvis bruker vi 20% av våre ting 80% av tiden. Kvitt deg med ting du ikke bruker i ditt hjem og liv og fyll det med det du elsker. # 2. Mindre forstyrrelser - mer fokusVi lever i informasjonsalderen men kunne gjerne kalt det forstyrrelses-alderen. Multitasking er en illusjon. Neuroscientist Earl Miller påpeker at hjernen vår ikke er skapt til å multitaske. Når folk tror de er multitasker hopper de bare fra en oppgave til en annen svært raskt. Og hver gang de skifter er det en kognitiv kostnad. Vi tror vi sparer tid, men det gjør vi ikke. Vi bruker bare mer energi, blir ufokusert og slitne. Gjør en ting om gangen og du vil gjøre mer, gjøre det bedre og føler deg mer tilfreds. # 3. Mindre ”gjøre” - mer ”være”Det heter ”Human Being” ikke ”Human Doing”.  I den kinesiske filosofien – Taoismen – er et av de viktigste begrepene "wu wei", som i hovedsak sier at vi vet når vi skal handle og når vi skal være i ro. Begrepet kan bokstavelig talt oversettes som handling "uten handling”. Wu wei er ikke latskap eller passivitet. Det er å følge en flow og la rytmen i naturen være din guide. Høres vanskelig ut? Gi det en sjanse - bare sitte ned og lytt til kroppen din som vil være din guide (husk å ta noen dype åndedrett).  # 4. Mindre kjøtt - mer grønnsakerListen over helsegevinst for å spise mindre kjøtt er lang. Og ikke bare vil du hjelpe kroppen din, du hjelper også jorden. Hvis du ikke er klar til å gå vegan, gjør det enkelt: Fokuser på å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt. Du vil garantert føle deg lettere og gladere.  # 5. Mindre fokus på mangler - mer takknemlighetÅ leve med takknemlighet gjør at du har fokus på overflod. Takknemlighet skifter fokuset fra hva livet ditt mangler til alt du har. Selv vitenskapen har funnet at å takke gjør oss lykkeligere, styrker relasjoner, forbedrer helsen og reduserer stress.# 6. Mindre syntetisk - mer naturlig Det er en fordel med å bruke naturlige fibre. Alt fra ull til bomull til lin til hamp er naturlig fibre og miljøvennlige stoffer. Syntetiske stoffer (de laget av petrokjemi) er skadelig for miljøet fordi de er laget av ikke-fornybare ressurser og tar enorme mengder energi for å produsere. Giftige stoffer kan påvirke helsen. Ikke bare for deg men for fabrikkarbeiderne. En kanadisk studie fant at kvinner som arbeider i akryl tekstilfabrikker hadde fem ganger så stor risiko for brystkreft enn normalbefolkningen. Bruk naturlige tekstiler og både du – fabrikkarbeiderne og jorden vil nyte godt. Husk det er ikke alt eller ingenting. Det er de små valgene vi gjør på en daglig basis som teller. Ikke skippertak. Og det handler ikke om å skulle være perfekt. Det handler om å strekke seg mot å gjøre det litt bedre enn det var i går. Når vi setter fokuset på alt vi har, trenger vi ikke mer. Vi trenger ikke påfyll, vi er allerede fylt opp. Nina Wolther - Feng shui-ekspert, blogger og holder onlinekurs i ryddig hjem.

Nyheter
Kultur