Hvis man kan si at noe smaker av fest, nærmere bestemt av mexicansk fiesta, må det være denne ukas pølseruller. De er varme, sprø, salte og gylne på utsiden. Myke og saftige på innsiden. Passe sterk chili døyves med syrlig kald rømme. Alle smaksløkene blir glade og feststemte!Og siden vi virkelig skal beære de latinamerikanske smakene her, gjør vi litt mer enn bare å hive en pose tacokrydder i panna. I stedet ser vi på hvilke ingredienser som faktisk finnes i tacomiksen. Løk, hvitløk, korianderfrø og spisskummen er selvskrevent, og dette finner man i alle norske matbutikker. En «joker» som det er litt lengre mellom, men som finnes i mange velassorterte butikker, er den store chilien som heter chipottle. Den er ikke spesielt sterk, men tørket, røykt og veldig smaksrik. Smaken og lukten minner umiskjennelig om tobakk, og den setter en helt nydelig grunnsmak sammen med svinekjøttet og tomatene. Ønsker man mer styrke, er det bare å kjøre på med hakket frisk cayennechili. Dette er den vanligste chilien på det norske markedet. Lag gjerne maten litt for sterk, og kjøl heller ned situasjonen i munnen med frisk kald rømme eller yoghurt underveis.Kjøttdeig av svinenakke er bedre egnet enn okse til dette formålet, da det er mykere, fetere og mer smaksrikt. Kjøttdeigen bør dessuten være grovkvernet, ikke finkvernet, til pølserullen.Dette mexicanskinspirerte kjøttfyllet skal til slutt rulles inn i en «puffpastry». Dette er en type smørdeig, noe i nærheten av butterdeig. En slik deig blir luftig, sprø og saftig etter baking. Å lage deigen er en relativt omfattende prosess, men så er det tilsvarende gøy å mestre det. Hvis man ikke har tiden, lysten eller talentet, kan man alltids kjøpe fryst butterdeig. Fest blir det okke som!Spicy sausage rollIngredienser (3-4 ruller)500 g grovkvernet svinenakke2 ss smør3/4 boks tomathakk3 fedd hvitløk1 løk1 ss sukker3 ss sweet chilisauce1 ts spisskummen1 ts korianderfrø2 chipottle1/2 rød chili1/4 potte frisk korianderSalt og pepperSmørdeig:600 g hvetemel50 g smeltet smør230 g kaldt vann (2,3 dl)1 ss hvitvinseddik450 g temperert smørLitt ekstra mel til kjevlingSpicy topping :1/2 ss valmuefrø1/2 ss chiliflakes1/2 ss spisskummen1/2 ss flaksalt1 egg1 eggeplommeDip:1 boks rømme2 vårløk1/2 lime (saft og finrevet skall)1/4 potte frisk korianderFremgangsmåteSmørdeig: Hell melet i en eltebolle. Tilsett 50 g smeltet smør, eddik og vann. Elt dette til en fin deigball. Klem den ned til den er et par cm tykk, og legg den på en tallerken med plast over. La den hvile minst en time i kjøleskap (lag den gjerne dagen før) før du kjevler den ut til noe som ligner en firkant på 40x40 cm.Legg 450 g romtemperert smør på plast, og trekk et lag plast over også, før du kjevler smøret ut til det er i underkant av 2 cm tykt. Fjern plasten og legg smøret på midten av deigen. Pakk smøret inn med deigen slik at det er helt kapslet inn. Kjevle deigen med rikelig med mel til den har dobbel størrelse. Brett den sammen til en firkant og sett den 1 time i kjøleskapet igjen. Ta den ut og kjevle den forsiktig ut til dobbel størrelse. Brett den sammen og kjevle den til dobbel størrelse to ganger til.Nå kan hele deigen kjevles ut til en tykkelse på ca. 4 millimeter. Del den opp slik at du har fire rektangler på ca. 15x25 cm. Legg rundt 200 g fyll som en stripe midt på deigen, fra enden til den andre. Fold deigen over kjøttet og press hardt sammen. Rull videre til du har en lang rull. Knip igjen endene og pensle rullen med godt sammenpisket egg. Dryss rikelig med krydderne oppå.Stek rullene på 200 grader til de er flotte i fargen og deigen er gjennomstekt, ca. 15 minutter. Det er også mulig å bruke fryst butterdeig.Fyll: Grovkvern svinenakke på den store hullskiven (vanlig kvernet svinenakke fungerer også). Bløtlegg to chipottle-chili i 10 minutter, riv deretter av stilken og hakk dem opp i biter. Mal korianderfrø og spisskummen grovt i en morter.Fres finhakket chili, løk og hvitløk i 1 ss smør, sammen med korianderfrø og spisskummen, til det er gyllent. Tilsett svinekjøtt og steke videre i et par minutter på moderat varme. Hell over tomat og la det koke på lav varme til det begynner å tykne. Ha i det i bolle som settes i kaldt vann i kummen for hurtig avkjøling. Smak til med salt og pepper og bland inn grovhakket frisk koriander.Dip: Bland rømme, finsnittet vårløk, limesaft, finrevet limeskall og grovhakket koriander. Smak til med litt salt.NTB